Įteiktos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vasario 16-osios išvakarėse įteikė 2017 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas. Valstybės vadovė pabrėžė, kad kultūros žmonių indelis į valstybės kūrimo istoriją – neišmatuojamai didelis. Iškilmingoje įteikimo ceremonijoje laureatus sveikino kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

„Kiekvienas jūsų esate atskiras pasaulis, atskira, unikali jo vizija, praturtinusi mūsų kultūrą, kurianti naują pasaulėvaizdį, atverianti naują akiratį. Jūs esate tie, iš kurių tikimės įkvėpimo, tie, iš kurių mokomės, tie, kuriuos laikome savo atskaitos taškais“, – kalbėjo kultūros ministrė.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos įteiktos – aktorei Eglei Gabrėnaitei – už sceninio charakterio ryškumą ir profesinį maksimalizmą, kompozitorei Justei Janulytei – už vizualiųjų metaforų muzikinį įprasminimą, rašytojai Danutei Kalinauskaitei – už mažųjų meninės kalbos formų turiningumą, scenografui Gintarui Makarevičiui – už scenovaizdžio kūrybišką šiuolaikiškumą, vizualaus meno kūrėjams Svajonei ir Paulius Stanikams – už estetinį kūrybos provokatyvumą.

Premija taip pat skirta fotomeninkui Gintautui Trimakui.

Šiemet premijoms buvo pateikta 41 kultūros ir meno kūrėjų kandidatūra.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai vadovauja literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, komisijos  nariai – kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, architektas Audrius Ambrasas, teatro ir kino aktorius Juozas Budraitis, muzikologė Jūratė Katinaitė, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė, filosofas Nerijus Milerius, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, literatūrologė Jūratė Sprindytė, kino režisierius Audrius Stonys ir menotyrininkė Jūratė Tutlytė.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius ir viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. Kasmet skiriamos premijos siekia 30 tūkst. 400 eurų.

 

Daugiau informacijos:

Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius,

tel. +370 671 99451, +370 608 47701,el. p. vrs@lrkm.lt

Parašykite komentarą