Abiturientus ragina neužkirsti sau platesnių galimybių rinktis studijų programas

Ši savaitė abiturientams – labai svarbi: iki vasario 24 dienos moksleiviai turi galutinai apsispręsti, kokius valstybinius brandos egzaminus laikys šiemet. Nuo to priklausys ir būsimųjų studijų pasirinkimo galimybės.

Daugiau sėkmingai išlaikytų valstybinių brandos egzaminų – vadinasi, ir daugiau galimybių rinktis tinkamiausias studijų programas, konkuruoti dėl valstybės finansuojamos vietos, nepavykus įstoti į vieną – rinktis kitą norimą specialybę.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Studijų centro Priėmimo komisijos atsakingoji sekretorė Marija Stankevičienė abiturientams pataria prieš galutinai apsisprendžiant atidžiai peržvelgti ketinamų laikyti valstybinių brandos egzaminų sąrašą ir dar kartą apsvarstyti visas galimas studijų pasirinkimo galimybes. Kai kurios aukštosios mokyklos, kaip LSMU, stojantiesiems kelia aukštesnius reikalavimus.

„Planuojantiems bakalauro ar vientisąsias studijas LSMU žinotina, jog jie turės atitikti ir  švietimo ir mokslo ministro įsakymu nustatytus minimalius rodiklius, ir minimalaus stojamojo konkursinio balo reikalavimus. Mažiausias stojamasis konkursinis balas stojantiems į bakalauro studijas LSMU šiemet – ne žemesnis kaip 4, be to, į valstybės nefinansuojamas vietas taikomi tokie patys priėmimo reikalavimai, kaip į valstybės finansuojamas vietas“, – pabrėžė M.Stankevičienė.

Kad būtų galima dalyvauti konkurse dėl valstybės finansuojamos vietos, šiemet privalu būti išlaikius lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą, užsienio kalbos valstybinį brandos egzaminą B1 lygiu ir matematikos valstybinį brandos egzaminą ne žemesniu kaip 25 balai lygiu.

M.Stankevičienė atkreipė dėmesį ir į tai, jog konkursinį balą  lemia pirmojo (pagrindinio) dalyko brandos egzaminai, kurie pretenduojant į atskirų studijų krypčių grupių studijų programas skiriasi. Tarkime, pasirinkusiems medicinos, farmacijos, odontologijos ir kitas sveikatos krypčių grupės programas, pagrindinis yra biologijos valstybinis brandos egzaminas, sveikatos psichologijos ir sveikatos informatikos studijų programose  – matematikos, o socialinio darbo medicinoje – istorijos valstybinis brandos egzaminas.

Būtent todėl valstybinius brandos egzaminus reikėtų pasirinkti itin atsakingai, kad po mėnesio kito nebūtų užkirstas kelias rinktis gretimas studijų kryptis ar pretenduoti ir į kitas to paties universiteto studijų programas. Šiemet LSMU vyks priėmimas į 19 pirmosios studijų pakopos ir vientisųjų studijų programų.

Pasak LSMU Priėmimo komisijos atsakingosios sekretorės, įmanoma dalyvauti konkurse ir nelaikius pagrindinio dalyko egzamino. Tačiau kadangi pagrindinio dalyko valstybinis brandos egzaminas sudaro 40 proc. konkursinio balo, stojančiojo galimybės konkuruoti tokiu atveju tampa itin menkos, juolab kad studijas LSMU renkasi itin motyvuoti ir gabūs jaunuoliai.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, pernai ir užpernai vienas abiturientas vidutiniškai pasirinko laikyti 3,47 egzamino. Pagrindinė valstybinių brandos egzaminų sesija šiemet prasidės balandžio 4 d., prašymai priimti studijuoti bendrojo priėmimo sistemoje bus registruojami nuo birželio 1 d.

Parašykite komentarą