Energetikos komisijos pirmininkas V. Poderys atsargiai prognozavo NENS projekto svarstymo eigos ir priėmimo datas

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – Olga Posaškova)

Kovo 14 d. Seimo Energetikos komisija kartu su Energetikos ministerijos, kitų valstybės institucijų atstovais, taip pat suinteresuotais rinkos dalyviais aptarė Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos (NENS) projekto nuostatas dėl atsinaujinančių energijos išteklių, energijos vartojimo efektyvumo didinimo ir degalų.

Energetikos komisija Seimo buvo paskirta kaip papildoma komisija svarstyti NENS projektą ir šios užduoties ėmėsi ne formaliai, o atsakingai ir kruopščiai. Šis posėdis buvo jau ketvirtas komisijos posėdis, skirtas aptarti NENS projekto atskiras temas ir nuostatas dėl energetikos sektorių.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys besidominčius energetikos rinkos dalyvius informavo, kad komisijos darbo plane numatyti dar du posėdžiai NENS projekto svarstymui ir paragino teikti komisijai raštu savo pastabas dėl NENS projekto. Parlamentaras paaiškino, kad komisijos išvada su pastabomis ir pasiūlymais projektui bus pateikta Ekonomikos komitetui, kuris paskirtas pagrindiniu svarstyti NENS projektą. Būtent Ekonomikos komitetas turės priimti sprendimą dėl NENS projekto koregavimo ir tolimesnių procedūrų. V. Poderys atsargiai prognozavo, kad NENS projektas Seime galėtų būti priimtas birželio pradžioje.

Šiame posėdyje, svarstant NENS projektą, komisijos nariai vėl pasigedo skaičių, nusakančių atitinkamų rodiklių prognozes tarpiniam – 2025 m. – laikotarpiui, taip pat aiškių vienoje vietoje pateiktų paveiksluose atspindėtų svarbių energetikos sektoriaus rodiklių skaitinių reikšmių.

Posėdyje diskusijos kilo dėl neaiškių vėjo energijos išteklių plėtros jūroje perspektyvų. NENS projekte numatytas gana ambicingas gaminančių vartotojų skaičiaus didėjimas, tad posėdyje kilo diskusija, ar dabar veikianti gaminančių vartotojų elektros pasaugojimo sistema yra patraukli ir patogi gaminantiems vartotojams. V. Poderys domėjosi, kokias skatinančias schemas ar sistemas ministerija galėtų pasiūlyti vartotojams ateityje, siekiant projekte numatomų tikslų.

Aptariant energetinio efektyvumo temą komisijos pirmininkas dar kartą pažymėjo, kad energijos vartojimo efektyvumo didinimo turėtų būti siekiama kuo efektyvesniais būdais, taip pat pasvarstė, ar katrais energijos taupymas nėra labiau „atsiperkantis“ nei energijos gamyba.

Svarstant NENS projekto „Degalų“ skirsnį buvo aiškiai parodyta transporto sektoriaus svarba, mažinant energijos ir ypač energijos iš iškastinio kuro suvartojimą, taip pat įtaka CO2 išmetimų mažinimui. Vis dėlto konkrečių skaičių šioje dalyje komisijos nariai pasigedo. Taip pat šiai daliai kritiką išsakė Lietuvos biodegalų rinkos dalyviai.

Parašykite komentarą