Patvirtinta Demografijos, migracijos ir integracijos politikos strategija

Vyriausybė patvirtino ir teiks Seimui Demografijos, migracijos ir integracijos 2018-2030 metų strategiją, kurią parengė darbo grupė, vadovaujama socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio. Šia strategija siekiama spręsti šalies demografinius iššūkius, didinti gimstamumą, mažinti emigraciją, skatinti grįžtamąją migraciją ir gerinti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę.

Demografijos, migracijos ir integracijos politikos strategija parengta atsižvelgiant į tai, kad prastėjanti Lietuvos demografinė padėtis, nemažėjanti emigracija ir kartų kaitos neužtikrinantis gimstamumas daro neigiamą poveikį šalies ekonomikai ir socialinės apsaugos sistemai. Strategijoje pateikiama situacijos analizė, įvardinamos pagrindinės problemos. Strategijoje keliami 3 pagrindiniai uždaviniai: kurti šeimai palankią aplinką, užtikrinti valstybės poreikius atitinkantį migracijos srautų valdymą ir suteikti galimybių vyresnio amžiaus asmenims integruotis į visuomenę.

Lygiagrečiai su strategijos priėmimu vyksta ir Vyriausybės organizuojamos viešosios konsultacijos dėl veiksmų plano, skirto spręsti demografijos problemas, mažinti emigraciją ir gerinti gyvenimo kokybę Lietuvoje. Piliečiai teikia idėjas ir pasiūlymus anketoje, kurią galima rasti adresu: http://epilietis.lrv.lt/formos/demografija. Piliečių ir organizacijų pateikti siūlymai dėl demografijos gerinimo laukiami iki gegužės 24 dienos.  Pasiūlymai bus vertinami ir įtraukiami į „Demografijos, migracijos ir integracijos 2018-2030 metų strategijos“ įgyvendinimo priemonių planą.

2017 m. sausio 1 d. duomenimis, Lietuvoje gyveno 2 848 tūkst. gyventojų. Per 25 metus Lietuva neteko 859 tūkst. gyventojų. Jei tendencijos nesikeis, 2030 m. Lietuvoje gyvens tik apie 2,4 mln. žmonių. Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje sparčiai mažėja vaikų ir daugėja vyresnio amžiaus gyventojų. 2017 m. pradžioje šalyje gyveno 550 tūkst. 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonių. Tai yra beveik penktadalis visų gyventojų.

Su Demografijos, migracijos ir integracijos 2018-2030 metų strategija galima susipažinti čia: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/9d935050423411e8844381e3890556cc?jfwid=dg8d3038x

Parašykite komentarą