Pasaulis arti poliomielito likvidavimo ribos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) duomenimis, primena, jog nuo 2002 m. Europos regionas ir visos jo šalys (taip pat ir Lietuva) yra „laisvos“ nuo poliomielito viruso. Tačiau, pasak PSO specialistų, visos šalys turi išlikti budrios dėl įvežtinės poliomielito rizikos. Lietuvoje paskutinis poliomielito atvejis užregistruotas 1972 m.

Medikai, minėdami Europos imunizacijos savaitę (balandžio 23-29 d.), pasiruošę atsakyti į klausimus apie šios ir kitų infekcijų profilaktiką. Pasikonsultuoti su ULAC specialistais galima kasdien darbo valandomis telefonu +370  638 53979.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis PSO ir ELPKC duomenimis, informuoja, jog 2017 m. pasaulyje užregistruoti 22 susirgimai (2016 m. registruoti 37 atvejai), sukelti 1 tipo laukinio poliomielito viruso (angl. WPV1). Daugiausiai viruso susirgimų registruota Afganistane (14 atvejų). Pakistane užregistruota 8 laukinio poliomielito viruso sukelti atvejai.

Naujame Europos 2015-2020 m. vakcinacijos veiksmų plane valstybėms narėms nurodoma, kad norint išsaugoti laisvos nuo poliomielito šalies būklę, svarbu išlaikyti dideles skiepijimo apimtis bei užtikrinti imigrantų bei tranzitu keliaujančių asmenų iš endeminių šalių bei vietinių gyventojų, vykstančių į endemines teritorijas, skiepijimus.

Kai kuriose šalyse, kur poliomielito virusas sunaikintas, gali reikalauti, kad keliautojai, atvykstantys iš endeminių šalių, pasiskiepytų nuo poliomielito. Patariama turėti „Tarptautinį skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimą“, kuriame būtų įrašas apie atliktą skiepą. Apie skiepijimų pažymėjimą galite skaityti čia.

Poliomielitas – ūmi virusinė liga, kuria sergant, dėl nugaros smegenų pažeidimo išsivysto vangūs paralyžiai. Liga plinta per maistą, vandenį, nešvarias rankas. Imlumas poliomielitui yra visuotinas. Susirgus specifinių gydymo priemonių nėra – antivirusiniai vaistai poliomielito viruso neveikia.

ULAC medikai primena, jog veiksmingiausia šios infekcijos profilaktikos ir kontrolės priemonė – skiepai. Vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Lietuvoje nuo poliomielito skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Skiepijami 2, 4, 6, 18 mėnesių amžiaus vaikai bei 6-7 metų amžiaus vaikai. Penkios šios vakcinos dozės reikalingos tam, kad susidarytų pakankamas imunitetas ir vaikai nesusirgtų poliomielitu.

ULAC specialistų duomenimis, Lietuvoje 2017 m. nuo poliomielito buvo paskiepyta 93,7 proc. vienerių metų amžiaus vaikų. 2017 m. buvo paskiepyta 444 vaikais mažiau nei 2016 m.

2003 m. – 2017 m. nuo poliomielito infekcijos liko nepaskiepytas 21 771 vaikas.

Daugiau informacijos apie skiepijimus keliautojams bei Tarptautinius skiepijimo pasus galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje www.ulac.lt arba telefonu 8 5 2300124; +370 638 53979 ar el. paštu keliautojams@ulac.lt.

Daugiau informacijos apie keliautojų skiepus rasite čia.

Parašykite komentarą