Migracijos komisija: Lietuvos diaspora nori ir gali padėti kurti ekonomiką

Seimo Migracijos komisijoje Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas pristatė tris idėjas, kurios prisidėtų mažinant migraciją – profesinės pensijos, įmonių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymo priėmimas ir darbdavių sugražinimas į Lietuvą.

Pranešėjas atkreipė dėmesį, kad darbdaviai pritaria įstatymų projektams susijusiems su struktūrine pensijų reforma, kuria siūloma nustatyti, kad dirbančiųjų pensijų įmokos, kurios viršija 4% pajamų, būtų neapmokestinamos pajamų mokesčiu ir darbdaviai, prisidedantys prie savo darbuotojo kaupimo pensijai, sulauktų pelno mokesčio lengvatos. Darbdaviai pritaria ir tam, kad anuiteto mokėtoju yra numatyta „Sodra“.

Įmonių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymo projektas, kuris dar bus registruojamas Seime, skatintų įmones imtis įvairių socialinių iniciatyvų, padidinant darbuotojų motyvaciją sveikai gyventi ir siekti geresnių darbo rezultatų, įgyvendinti papildomas priemones, skatinančias kvalifikuotus darbuotojus neišvykti į kitas šalis ieškoti geresnių darbo sąlygų ir galimybių didinti savo ir savo šeimos narių socialinę gerovę. Įstatymo projektu papildomos priemonės bus apibrėžiamos kaip pajamos natūra, kurios nėra apmokestinamos.

Idėją sugražinti darbdavius į Lietuvą reikėtų įgyvendinti per savivaldą, didinant savivaldybių savarankiškumą, pakeičiant savivaldybių biudžeto formavimo tvarką.

Migracijos komisijos narys Lauras Stacevičius pristatė idėją „Lietuvos turizmo ambasadorius“ kaip vieną iš galimybių išlaikyti ryšį su diaspora ir pristatyti Lietuvą užsieniečiams.

Komisija nusprendė: siūlyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei sukurti diasporos turizmo ekspertų tinklą prie Valstybinio turizmo departamento, kuris konsultuotų departamentą atvykstamojo turizmo skatinimo ir turizmui patrauklios šalies įvaizdžio kūrimo ekspertų gyvenamosiose šalyse klausimais, dalyvautų įgyvendinant atvykstamojo turizmo rinkodaros priemones.

„Tikiu, kad Lietuvos diaspora nori ir gali padėti kurti ekonomiką pritraukiant užsienio investuotojus“, – kalbėjo Migracijos komisijos pirmininkė Guoda Burokienė.

 

Parašykite komentarą