12-tą kartą Lietuva paminės Tarptautinę dingusių vaikų diena

 12-tą kartą Lietuva paminės Tarptautinę dingusių vaikų diena

Gegužės 25d. tiek pasaulis, tiek Lietuva prisimena visus dingusius vaikus. Šią dieną tėvai, darželių bei mokyklų mokytojai, socialiniai darbuotojai skatinami papasakoti vaikams, kokie pavojai ir sunkumai tyko dingus iš namų ir ką daryti pasimetus Lietuvoje ar užsienio šalyse.

Visą savaitę Lietuvos pradinės mokyklos kviečiamos skirti laiko papasakoti vaikams apie grėsmes bėgant iš namų bei drąsinti vaikus kalbėtis su mokytojais apie slegiančias problemas: patyčias, smurtą artimoje aplinkoje. Vaikų prašoma nupiešti, kaip jie jaustųsi, jei neturėtų namų. Dingusių žmonių šeimų paramos centras visus metus skatina skirti bent 25 minutes per dieną kokybiško laiko vaikams.

„Nuoseklus, bet mažas pokytis kasdien gali duoti didelę dovaną mūsų visuomenei. Aptarkite su vaikais jų patirtis, pasiteiraukite apie juos užklupusius jausmus, skirkite laiko veiklai gamtoje ar pabandykite naują pramogą “, – teigia centro direktorė Natalja Kurčinskaja. „Noriu pakartoti, centre dažnai girdimą frazę, kad vaikai bėga ne kažkur, bet nuo kažko, su šia problema stengiamės ir dirbti“ 

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet Vilniuje organizuojamas renginys „Mes Jūsų neužmiršome“. 12 val. susitikimas prie Lietuvos vaikų ir jaunimo centro esančios skulptūros „Mama …!“, kurią prieš kelis metus sukūrė skulptorius Romualdas Kvintas. Renginio metu vaikai sužinos apie saugų elgesį už mokyklos ar namų durų, išmoks save patys apsaugoti bei laiku kreiptis pagalbos į artimuosius. Vaikus džiugins Dovilės Dimšaitės muzika. 15val. renginys persikels į Dingusių žmonių šeimų paramos centrą (Žaliųjų ežerų g. 85), kurio metu vyks kūrybinės dirbtuvės vaikams, sveikinimo žodį tars garbūs svečiai, atmosferą ir nuotaiką sukurti padės aktorė Kristina Kazlauskaitė.

Skulptūrą „Mama …!“ yra palaiminęs Popiežius Pranciškus ir pažadėjo melstis už visus dingusius bei kenčiančius pasaulio vaikus. Jis buvo sužavėtas skulptūros idėja ir priėmė į Vatikaną mažą skulptūros kopiją. Sakoma, jog aplankius skulptūrą ir ją palietus apsaugosi šeimas nuo vaikų dingimo problemos. 

Perimta užsienio patirtis mokymų metu, šiais metais leido Lietuvos Policijai suteikti įrankį „Amber Alert“, kurio pagalba atsakingos institucijos gali nedelsiant išsiųsti pranešimą visiems socialinio tinklo vartotojams, dviejų šimtų kilometrų spinduliu nutolusiems nuo vietos, kurioje dingo vaikas. Sistema yra naudojama ypatingais atvejais ir šiemet dar nebuvo išbandyta. Kasmet Lietuvoje registruojama apie 2000 vaikų dingimo atvejų, per pirmą šių metų ketvirtį užfiksuoti – 599. Dingusių vaikų linija 116000 sulaukė 473 skambučių.

Parašykite komentarą