VVSK pritarė siūlymams pertvarkyti savivaldybių administracinę priežiūrą, kad ji taptų kokybiškesnė ir efektyvesnė

Gegužės 30 d. posėdyje Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) pritarė Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo projektui (Nr. XIIIP-1807) ir su juo susijusiems projektams, kuriais siūloma pertvarkyti savivaldybių administracinę priežiūrą.

Vyriausybės inicijuotu projektu siūloma pakeisti Vyriausybės atstovų, kurie, remiantis Konstitucijos ir įstatymų nuostatomis, prižiūri, ar savivaldybės laikosi Konstitucijos ir įstatymų, ar vykdo Vyriausybės sprendimus, teisinį statusą. Vyriausybės atstovas taptų valstybės pareigūnu Vyriausybės skiriamu į pareigas penkerių metų kadencijai ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą Vyriausybė kiekvienoje apskrityje skiria po vieną Vyriausybės atstovą, kuris yra valstybės tarnautojas – įstaigos vadovas, į pareigas skiriamas ketveriems metams ir iš jų atleidžiamas Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka. Įstatymas dabar neriboja Vyriausybės atstovų kadencijų skaičiaus.

Projektu siūloma vietoje šiuo metu veikiančių dešimties Vyriausybės atstovų tarnybų – biudžetinių įstaigų įsteigti vieną Vyriausybės atstovų įstaigą. Vyriausybės atstovų įstaigoje būtų įsteigtos nutolusios darbo vietos apskričių centruose ar kituose miestuose, kad būtų užtikrintas darbo efektyvumas. Tokiu būdu tikimasi ne tik sumažinti savivaldybių administracinės priežiūros kaštus, bet kartu užtikrinti ir efektyvesnį Vyriausybės atstovų veiklos koordinavimą bei vienodos savivaldybių administracinės priežiūros praktikos formavimą.

VVSK pirmininkas Povilas Urbšys pažymėjo, kad tikimasi, jog siūlomi savivaldybių administracinės priežiūros pakeitimai lems aukštesnę savivaldybių administracinės priežiūros kokybę, didesnį efektyvumą, užtikrins didesnį Vyriausybės atstovų veiklos skaidrumą ir nešališkumą.

Jeigu projektams pritars Seimas, siūlomi savivaldybių administracinės priežiūros pakeitimai įsigalios 2019 m. sausio 1 d.

Parašykite komentarą