VVSK pritarė vaiko teisių apsaugos centralizavimą reglamentuosiantiems projektams

Gegužės 30 d. Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) svarstė įstatymų projektus, būtinus vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkos įgyvendinimui. Vienas svarbiausių klausimų, kilusių pertvarkoje dalyvaujančioms institucijoms – kaip bus pasidalintos funkcijos ir atsakomybės už vaiko gerovę savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrius perdavus Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai (Tarnyba).

Įstatymų projektais siūloma atriboti Tarnybos ir savivaldybių funkcijas organizuojant vaiko globos (rūpybos) nustatymą. Numatoma, kad laikinąją vaiko globą (rūpybą) savo teritorijoje organizuoja savivaldybės vaiko teisių apsaugos institucija bendradarbiaudama su globos centrais, o Tarnyba, gavusi informacijos apie galimus vaiko teisių pažeidimus, įvertina šios informacijos pagrįstumą ir imasi reikiamų veiksmų bei organizuoja vaiko nuolatinės globos (rūpybos) nustatymą.

Įstatymų projektais taip pat išplečiamos globos centrų funkcijos nustatant, kad jie nuolat teikia vaikus globojančiai šeimai, globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams, įtėviams ir šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti asmenims pagalbą, užtikrinančią vaikų visapusį vystymąsi ir ugdymą.

Komitetas po svarstymo pritarė įstatymų projektams.

Parašykite komentarą