Moterų politikos lyderių suvažiavimo dėmesys technologijų įtakai kuriant ateitį

Seime vykstančio pasaulinio Moterų politikos lyderių suvažiavime diskutuota apie tai, kaip technologijos padeda kurti bendrą ateitį.

Helen Hai, Jungtinių Tautų Pramonės ir plėtros organizacijos gerosios valios ambasadorė bei Binance labdaros fondo vadovė, atkreipė dėmesį, kaip technologijos pakeitė pasaulio veidą: „Nuo 1960 iki 2008 m. pasaulyje buvo apie 200 besivystančių valstybių, tačiau tik dvi iš jų iš vargo pakilo į gerovės būseną – Pietų Korėja ir Taivanas. 2025 m. tai pasiekti planuoja Kinija. 13 valstybių perėjo į aukštesnį statusą (8 iš jų yra Europoje), kitos – keturi Azijos tigrai ir Japonija. Dar 1960 m. atrodė, kad Afrika greitai mus pasivis, tačiau po technologinės revoliucijos Afrika dar labiau atsiliko“.

Nors Afrika – žemynas, kuriame šiuo metu vyksta sparti optinio interneto, išmaniųjų telefonų rinkos plėtra, labai daug žmonių, ypač moterų, vis dar nežino, kaip naudotis technologijomis, pažymi Esperansa Nyrasafari (Esperance Nyirasafari) Ruandos Lyčių klausimų ir šeimos paramos ministrė. Įgūdžių stiprinimui skiriamas labai didelis šios šalies valdžios dėmesys. E. Nyrasafari nuomone, reikia skatinti moteris ir mergaites naudotis moderniosiomis technologijomis ir būti kūrybingomis. Ruandoje vykdoma iniciatyva – kiekvienam pradinės mokyklos vaikui po nešiojamąjį kompiuterį. Taip pat vystoma mentorystės programa, skirta moterims ir mergaitėms, kurioms sekasi naudotis technologijomis. Programos dalyvės keičiasi savo patirtimi, skatina kitas moteris ir mergaites naudotis technologijomis. Taip pat Ruandos Vyriausybė skiria stipendijas mergaitėms, geriausiai besimokančioms mokyklose, kad jos galėtų siekti aukštojo išsilavinimo technologijų srityje.

Gerąja Kinijos patirtimi pasidalijusi Yang Liu, Kinijos Moterų federacijos sekretoriato narė, Kinijos parlamento narė, pabrėžė, kad jos šalyje ypatingas dėmesys skiriamas lyčių lygybės užtikrinimui įsisavinant naująsias technologijas. Nuo 2015 m. vykdoma moterų verslumo programa, teikiama finansinė pagalba moterims mokantis. Per pastaruosius dvejus metus įgyvendinta mokymo programų 5,52 proc. moterų, sukurta 3800 programų moterims verslininkėms, 400 tūkst. moterų apmokyta elektroninės prekybos. „Žinome, kad neturtas yra didžiausia problema Kinijoje, mokymų, paramos dėka mes sukuriame darbo vietas moterims. Priėmėme nemažai politikos priemonių, kurios remia moterų dalyvavimą mokslinėje ir technologijų veikloje, moterys turi prioritetą gaunant finansavimą iš Nacionalinio mokslo fondo, įsteigėme apdovanojimą jaunosioms mokslininkėms“, – vardijo Kinijos parlamento narė.

Nemažai pasiekusi šioje srityje – Airija. Jos piliečiai visi, turintieji technologijas, turi daug galimybių dalyvauti politikoje, tiesiogiai bendrauti su politikais, kuriems kartais tai tampa tikru iššūkiu, sako Marsela Korkoran Kenedi (Marcella Corcoran Kennedy), Airijos Irachto Atstovų rūmų narė, Moterų grupės lyderė: „Iššūkiu tampa piliečių laisvė sakyti, kas jiems patinka ir kas ne. Mano interneto puslapyje jie kartais pasisako gan griežtai, o tai man būna tikras iššūkis.“

Airijos Irachto Atstovų rūmų narė taip pat pasakojo, kad žmonės internetu gali teikti pasiūlymus politikų svarstomiems dokumentams, yra transliuojamos diskusijos, jose galima dalyvauti internetu. Įkurtoje Piliečių asamblėjoje dalyvauja įvairaus amžiaus, socialinių grupių žmonės. Gerinant moterų technologinius įgūdžius, M. Korkoran Kenedi nuomone, vietos lygiu būtina užtikrinti, kad moterys gautų mokymus: „Airijoje turime daug iniciatyvų, skirtų moterų mokymui vietos bibliotekose ir vietos įmonių tarnybose, dirbančiose per savivaldos institucijas. Reikia užtikrinti, kad jaunos moterys turėtų pavyzdžius, kuriais galėtų vadovautis, matytų moteris, pasiekusias daugiau.“

Lin Teilor (Lynn Taylor), „Merck KGaA“ kompanijos pirmoji viceprezidentė ir Jungtinių Amerikos Valstijų Sveikatos priežiūros politikos ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė, Ryšių su įmonėmis ir valdžios institucijomis skyriaus vadovė, pažymėjo, kad moterys pasaulyje turi 12 proc. mažesnes galimybes naudotis interneto prieiga, tuo pačiu mažesnes galimybes tiek darant pažangą karjeroje, tiek asmeniniame gyvenime: „Aš labai daug keliauju darbo reikalais. Internetas man leido prisidėti prie mano šeimos gyvenimo, išlikti su ja ir tuo pačiu būti su jumis, kurti savo karjerą, bendrauti su draugais.“ Pasak kalbėtojos, moterys dažniausiai rūpinasi vaikais ar kitais sergančiais artimaisiais, pagyvenusiais žmonėmis, atitrūkdamos nuo gyvenimo ir pačios panirdamos į depresiją. Moderniosios technologijos galėtų padėti ir šioje srityje: „Nuotoliniu būdu būtų galima eiti į darbą ir stebėti ligonį. Tokiu būdu galėtume padėti ir socialinės rūpybos darbuotojams. Reikėtų integruoti darbą į gyvenimą.“

Pažymėdama, kad yra tiesioginis ryšys tarp mokslo ir technologijų, tarp technologijų naudojimo ir moterų sveikatos ir tiesioginis ryšys tarp moterų sveikatos ir ekonominės gerovės, L. Teilor pakvietė visas suvažiavimo dalyves aktyviai įsitraukti į šį procesą ir keisti politikos kryptis bei priemones.

Parašykite komentarą