Seimas reglamentavo valstybės tarnautojų prievolę pranešti apie korupcinius nusikaltimus

Seimas, 84 parlamentarams vieningai balsavus už, priėmė Korupcijos prevencijos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2520(5), teisės akte įtvirtindamas valstybės tarnautojų prievolę pranešti apie korupcinius nusikaltimus.

Įstatyme reglamentuota, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo apie jam žinomą korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką, išskyrus veiką, kurią galbūt padarė jo artimieji giminaičiai ar šeimos nariai, privalo pranešti Prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai arba ikiteisminio tyrimo įstaigai, jei jis gavo neginčijamų duomenų, liudijančių šios veikos padarymą, arba pats stebėjo ar kitaip fiksavo šios veikos padarymą, ir jei teisės aktuose nėra nustatyta praneštinos informacijos atskleidimo ribojimų.

Nustatyta, kad valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pranešimas apie jam žinomą korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką minėtiems subjektams turi būti pateikiamas per įmanomai trumpiausią laiką nuo sužinojimo apie korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką momento.

Prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba arba ikiteisminio tyrimo įstaiga privalo užtikrinti valstybės tarnautojo, jam prilyginto asmens ar kito asmens, kuris pranešė apie korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką, asmens duomenų konfidencialumą ar anonimiškumą įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka.

Įstatyme taip pat įtvirtinta, kad asmenims, pranešusiems apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, Pranešėjų apsaugos įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka gali būti taikomos pagalbos, apsaugos ir skatinimo priemonės.

Pataisos įsigalioja 2019 m. sausio 1 d.

Parašykite komentarą