Susitikime su ES šalių ambasadoriais – dėmesys Europos saugumui

Trečiadienis, birželio 27 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Lietuvai akredituotais Europos Sąjungos šalių ambasadoriais. Susitikime aptartas pasirengimas rytdienos Europos Vadovų Tarybai, Lietuvos ir kitų ES narių pozicijos aktualiais Bendrijos darbotvarkės klausimais, transatlantiniai santykiai ir saugumo padėtis.

Susitikime vienas pagrindinių klausimų buvo pasirengimas deryboms dėl naujojo daugiamečio ES biudžeto. Šalies vadovė pabrėžė, kad Komisijos pateiktas pirminis pasiūlymas nėra priimtinas nei Lietuvai, nei daugeliui kitų ES valstybių narių. Lietuvos interesas užtikrinti, kad ES finansinės išmokos atitiktų šalių narių išsivystymo lygį ir panaikintų tarp jų egzistuojančius ekonominius bei socialinius skirtumus.

Prezidentė su ES valstybių ambasadoriais taip pat aptarė priemones nelegaliai migracijai įveikti. Šalies vadovės teigimu, nors didžiausi srautai yra sumažėję, tačiau nelegali migracija vis dar išlieka rimta problema. Lietuva laikosi nuoseklios pozicijos, kad reikia stiprinti išorinių sienų ES apsaugą, padėti nelegalios migracijos kilmės šalims už Bendrijos ribų ir gerinti nelegalų grąžinimą į jų gimtąsias šalis. Lietuva pateikė pasiūlymą, kuriuo siekiama sukurti bendrus išorės sienų standartus ir panaikinti esamas spragas.

Susitikime kalbėta ir apie ES bendradarbiavimo stiprinimą su NATO. Prezidentės teigimu, ten, kur įmanoma ir nedubliuojant NATO, ES turi sukurti papildomą pridėtinę vertę Aljansui. Ypač sprendžiant karinio mobilumo problemas ir atremiant kibernetines atakas bei kitas hibridines grėsmes.

Lietuvos iniciatyva ES sustiprinto bendradarbiavimo gynybos srityje (PESCO) pradėtos kurti Europos greitojo reagavimo kibernetinės pajėgos. Prie šio projekto jau prisijungė 6 ir dar ketina prisijungti daugiau valstybių.

Lietuva taip pat aktyviai dalyvauja Nyderlandų vadovaujamame PESCO karinio mobilumo projekte ir iš naujosios finansinės perspektyvos siekia užsitikrinti 430 milijonų eurų paramą karinio mobilumo kliūtims panaikinti.

Parašykite komentarą