Kaimo reikalų komitetas apsisprendė dėl tiesioginių išmokų ribojimo nuo 2019 metų

Seimo Kaimo reikalų komitetas priėmė sprendimą siūlyti Žemės ūkio ministerijai nustatyti, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. tiesioginių išmokų sumai, viršijančiai 150 000 Eur, būtų taikomas 100 proc. mažinimas. Be to, siūloma numatyti, kad iš subjektui priskaičiuotos paramos sumos būtų išskaičiuoti ūkininko ankstesniais kalendoriniais metais už žemės ūkio veiklą faktiškai išmokėti atlyginimai, tarp jų ir su darbo užmokesčiu susiję mokesčiai bei socialinio draudimo įmokos.

Komitetas sprendimą priėmė nuosekliai laikydamasis pozicijos, kad smulkiųjų ūkių rėmimas ir skatinimas yra vienas iš Lietuvos žemės ūkio prioritetinių krypčių, taip pat įvertinęs kitų Europos Sąjungos valstybių narių patirtį taikant maksimalios tiesioginių išmokų sumos ribojimą.

Galutinį sprendimą dėl tiesioginių išmokų ribojimo modelio, taikomo nuo 2019 metų, priims Žemės ūkio ministerija ir iki š. m. rugpjūčio 1 d. pateiks Europos Komisijai.

Galimybė taikyti tiesioginių išmokų ribojimą ir paramos paskirstymą Lietuvoje padaryti kiek įmanoma teisingesnį mažųjų ūkių atžvilgiu atsirado 2018 m. sausio 1 d, įsigaliojus vadinamajam Omnibus reglamentui.

Parašykite komentarą