Oficialiai atidarytas Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras

  • Vyriausybės rūmuose įvyko oficialus strateginio valstybės projekto – Nacionalinio bendrųjų funkcijų centro (NBFC) atidarymas, kuris nuo liepos 3 d. centralizuotai atliks daugiau nei šimto valstybės įstaigų ir institucijų buhalterinę apskaitą bei personalo administravimą.
    Skaičiuojama, kad nuo liepos pradžios NBFC pradės dirbti apie 300 darbuotojų, iš jų – apie 200 darbuotojų, perėję į NBFC iš konsoliduojamų institucijų, kita likusi dalis – nauji darbuotojai.
    Šiuo metu visose konsoliduojamose įstaigose, kurių personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos funkcijas nuo kitos savaitės perims NBFC, atlieka virš 400 darbuotojų, t. y. beveik trečdaliu daugiau nei tą patį darbą nuo liepos 3 d. atliks NBFC.
    Kaip teigė Finansų ministerijos kancleris Giedrius Rimša, šio centro įsteigimas – svarbus žingsnis siekiant racionalesnio valstybės biudžeto lėšų panaudojimo.
    „Man labai džiugu, kad dar Vyriausybės programoje numatytas bendrųjų funkcijų pokytis mūsų šalyje drauge su centro įkūrimu šiandien yra realus ir jau nuo liepos 3 d. jis pradės jam pavestą misiją – racionaliai ir kokybiškai atlikti Vyriausybės pavestas valstybės įstaigų bendrąsias funkcijas.“
    Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis teigia, kad Vyriausybė yra pasirengusi prisidėti prie to, kad NBFC sėkmingai įgyvendintų savo tikslus ir modernizuotų bei standartizuotų personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos procesus, įsidiegtų tinkamas IT sistemas, kurios leistų efektyviai atlikti centrui pavestas funkcijas.
    NBFC centro vadovas Antanas Matusa susirinkusiems darbuotojams dėkojo, kad šie nepabijojo ir priėmė iššūkį prisidėti prie bendrųjų funkcijų konsolidavimo valstybės įstaigose.
    „Įstaigą ir jos pridėtinę vertę kuria žmonės. Galime turėti nuostabiausių idėjų, tačiau jos ir liks idėjomis, jei kartu nesieksime jų įgyvendinimo. Labai svarbu, kad kiekvienas užsikrėstų pokyčio noru – noru mūsų valstybę padaryti geresnę, noru, kad viešasis sektorius būtų valdomas racionaliai“, – atidarymo metu kalbėjo  A. Matusa. 
    Iki šiol daugelyje valstybės įstaigų personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos funkcijų standartizavimo lygis buvo gana žemas, nebuvo robotizuotų procesų, naudojamos skirtingos informacinės sistemos, tai lėmė, kad resursai personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos funkcijoms atlikti paskirstomi neracionaliai, o funkcijos – dubliuojamos.
    Įsteigus NBFC, tikimasi, kad pasibaigus šių bendrųjų funkcijų konsolidavimui šalyje bus galima sutaupyti keliasdešimt milijonų eurų valstybės biudžeto lėšų per metus. Taip pat ateityje numatoma centralizuoti daugiau bendrųjų funkcijų. Šiuo metu vyksta analizės dėl viešųjų pirkimų, turto valdymo ir priežiūros, dokumentų valdymo, kompiuterinių vietų priežiūros ir kitų bendrųjų funkcijų konsolidavimo šalyje. Kam bus pavesta kitų bendrųjų funkcijų konsolidavimas, spręs Vyriausybė.

Parašykite komentarą