Vidaus tarnybos sistemos pareigūnams – vienoda darbo užmokesčio sistema

Seimas priėmė Vidaus tarnybos statuto ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-1609(3), kuriais siekiama suvienodinti vidaus reikalų, teisingumo ir finansų ministrų valdymo sričių statutinėse įstaigose tarnaujančių pareigūnų statuso, darbo užmokesčio, socialinių garantijų teisinį reglamentavimą. Už pagrindinio įstatymo pakeitimus balsavo 91 Seimo narys, susilaikė 5 parlamentarai.

Priimtomis pataisomis nutarta vidaus tarnybos sistemos pareigūnams nustatyti vienodą darbo užmokesčio sistemą, kurią sudarys pareiginė alga, priedai už laipsnį ir tarnybos stažą bei priemokos. Įstatyme įtvirtinami ne konkretūs vidaus tarnybos sistemos pareigūnų pareiginių algų koeficientai, o jų intervalai. Pasak pasiūlymo iniciatorių, tai leis lanksčiau spręsti pareigūnų darbo užmokesčio didinimo problemą.

Teisės aktuose nuspręsta palikti galioti esamą priėmimo į vidaus reikalų ministro valdymo srities statutines įstaigas tvarką: ne tik baigus statutinę profesinio mokymo įstaigą ar kitą švietimo įstaigą centrinės įstaigos vadovo siuntimu, bet ir konkurso būdu. Siekiant užtikrinti, kad pareigūno pareigas eitų tik parengti pareigūnai, asmenys, į vidaus tarnybą priimti konkurso būdu, privalės atlikti iki 6 mėnesių stažuotę, kurią sudarys įvadinis mokymas ir stažuotės vadovo prižiūrimas praktinis darbas atliekant pareigybės aprašyme nustatytas pareigas.

Statute suvienodinama centrinių statutinių įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų skyrimo tvarka. Centrinių statutinių įstaigų vadovus 5 metams į pareigas skirs ir iš jų atleis Vyriausybė ministro teikimu. Šių įstaigų vadovai šias pareigas galės eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Centrinių statutinių įstaigų vadovų pavaduotojus centrinės statutinės įstaigos vadovo teikimu į pareigas skirs ir iš jų atleis ministras.

Įstatyme taip pat reglamentuota statutinių įstaigų, išskyrus centrines statutines įstaigas, vadovų ir vadovų pavaduotojų rotacija.

Parašykite komentarą