Europos Komisijos misija įvertino Baltarusijos AE šilumos sugėriklio praradimo riziką

Europos Komisija ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) įvertino Baltarusijoje statomos atominės elektrinės streso testus ir liepos pradžioje paskelbė išvadas. Iš esmės pažymėję, kad atominės elektrinės sauga atitinka tarptautines normas, Europos specialistai pateikė rekomendacijų.

Viena iš nagrinėjamų krypčių – atominės elektrinės saugos nutrūkus energijos tiekimui ir netekus galutinio šilumos sugėriklio vertinimas.

Pagal Astravo atominės elektrinės pavyzdį teoriškai buvo pademonstruota, kad visų avarijų, į kurias atsižvelgta atliekant streso testus, atveju dėl aktyviųjų ir pasyviųjų saugos sistemų diversifikacijos bei didelių vandens atsargų šilumos apvalkalų patalpoje ir kitų projektinių sprendimų užtikrinama didelė patvarumo atsarga ir laiko atsarga visų avarijų, nagrinėtų atliekant Europos streso testus, atvejais.

Vienas neginčijamų Astravo AE projekto privalumų yra pasyvaus šilumos nuvedimo (likutinės šilumos išskyrimo) sistema pro garo generatorius bei pasyvaus šilumos nuvedimo iš apsauginio kiauto (kontainmento) į atmosferą sistema. Abi sistemos turi galimybę  visiškai nutrūkus elektros energijos tiekimui AE ne mažiau kaip 24 valandas veikti pasyviuoju ir autonominiu režimu.

Tačiau Europos Komisijos misijos ekspertų grupė mano, jog kai kuriuos saugos aspektus reikėtų papildomai paaiškinti ir patobulinti, ypač tai pasakytina apie neprojektines avarijas. Pavyzdžiui, nepaisant autonominio pasyvaus šilumos nuvedimo sistemos, skirtos visiško srovės pertrūkio scenarijui, pobūdžio numatyta papildomai tiekti vandenį vienu žemo slėgio siurbliu JNB50AP001 (projekte numatytas tik 1 siurblys blokui). Elektrinėje nutrūkus energijos tiekimui, šis siurblys būtų maitinamas iš mobilaus dyzelinio generatoriaus, kuris atsiradus poreikiui būtų prijungtas. Atsižvelgiant į funkcijos, kurią visiškai nutrūkus elektros energijos tiekimui atlieka šios sistemos, svarbą misijos ekspertai rekomenduoja padidinti sistemos patikimumą pridedant papildomą, atsarginį siurblį. Atsižvelgdami į didžiulę siurblio JNB-50 svarbą įgyvendinant reikalavimus, susijusius su projekte nenumatytomis avarijomis partnerystės tikrinimo grupės ekspertai rekomenduoja numatyti stacionarų elektros energijos šaltinį, kuris labiau užtikrintų galimybę panaudoti šį siurblį nutrūkus elektros energijos tiekimui.

Konkrečios priemonės paskelbus rekomendacijas turi būti įrašytos į Nacionalinį veiksmų planą, kurį šiuo metu ruošia Baltarusijos valstybinė atominės energijos priežiūros tarnyba. Saugos stiprinimo priemonių veiksmingumą vėliau tikrins Europos Sąjungos ekspertai.

Skelbiant Baltarusijos atominės elektrinės streso testų peržiūros rezultatus Briuselyje savaitraščio „Litovskij kurjer“ korespondentas buvo vienintelis Lietuvos žiniasklaidos atstovas. Gauta informacija skelbiama savaitraščio puslapiuose ir leidinio tinklalapyje.

Parašykite komentarą