Europos Komisijos misija vertino Baltarusijos atominę elektrinę pagal saugos reikalavimus, kurie buvo griežtesni už taikomus Europos Sąjungos elektrinėms

Europos Komisija ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) įvertino Baltarusijoje statomos atominės elektrinės streso testus ir liepos pradžioje paskelbė išvadas. Iš esmės pažymėję, kad atominės elektrinės sauga atitinka tarptautines normas, Europos specialistai pateikė rekomendacijų.

Kartu pažymima, kad apskritai Astravo elektrinei palyginti su Europos Sąjungoje veikiančiomis atominėmis elektrinėmis buvo keliami griežtesni reikalavimai. Tai nulėmė nuolat augantys saugos standartai.

„Ankstesni streso testai buvo atliekami jau suprojektavus ir paleidus reaktorius, taip pat jie buvo atliekami Europos Sąjungoje statomose elektrinėse. Nuo pat pradžių pagal nenutrūkstamą saugos gerinimo programą partnerystės grupės ekspertai nusprendė, kad Baltarusijos Respublikoje atliekamiems streso testams reikėtų taikyti griežčiausius ir naujausius standartus, taip pat WENRA (Vakarų Europos branduolinio reguliavimo organizacijų asociacijos) nustatytus standartus . Ši aplinkybė turi dideles pasekmes tikrinimo procesui, nes naujoms elektrinėms keliami griežtesni saugos reikalavimai palyginti su veikiančiomis. Valstybinė atominės energijos priežiūros tarnyba patvirtino, kad bus atsižvelgta, kaip vykdomi šie reikalavimai kaip dalis reakcijos į rekomendacijas“, – rašoma bendrame ENSREG ir Baltarusijos valstybinės atominės energijos priežiūros tarnybos pranešime spaudai dėl streso testų peržiūros rezultatų.

„Atliekant streso testus daugelis metodikų buvo naudojamos pirmą kartą“, – Briuselyje pristatant ENSREG išvadas pareiškė Baltarusijos valstybinės atominės energijos priežiūros tarnybos vadovė Olga Lugovskaja. Ji pažymėjo, kad pateiktos rekomendacijos priimtos, dabar ruošiamos kitos. Beje, jos žodžiais tariant, kai kurias išvadas Baltarusijos valstybinė atominės energijos priežiūros tarnyba padarė savarankiškai, dar prieš misijos rekomendacijas.

Tuo tarpu pagrindinis Europos Komisijos pranešėjas britas Mark Foy pažymėjo, kad grupėje dirbo ir Suomijos ekspertai, kurie pažįsta šį projektą – lygiai tokia pat atominė elektrinė statoma Suomijoje.

„Partnerystės tikrinimas Baltarusijos atominėje elektrinėje vyko konstruktyvioje bendradarbiavimo atmosferoje ir visiškai atitiko ES reikalavimus, keliamus atliekamiems streso testams, įskaitant skaidrumą“, – tokią išvadą bendrame pareiškime padarė ENSREG ir valstybinė atominės energijos priežiūros tarnyba.

Skelbiant Baltarusijos atominės elektrinės streso testų peržiūros rezultatus Briuselyje savaitraščio „Litovskij kurjer“ korespondentas buvo vienintelis Lietuvos žiniasklaidos atstovas. Gauta informacija skelbiama savaitraščio puslapiuose ir leidinio tinklalapyje.

Parašykite komentarą