Naftos produktų kokybei įvertinti – akredituota laboratorija Lietuvoje

Kuro kokybė – reikšmingas rodiklis ne tik vairuotojams ar automobilių technine priežiūra besirūpinantiems verslininkams (autoservisams, automobilių gamintojams, pardavėjams, garantinio remonto dirbtuvėms), bet ir naftos produktų perdirbėjams bei kitiems naftos produktų rinkos dalyviams.

Ne naujiena, kad kuro kokybė gali lemti automobilio sąnaudas, tačiau ji taip pat gali būti ir rimto transporto priemonės gedimo priežastimi. Neretai pastebime, kad skirtingose degalinėse prisipylę atitinkamą kiekį degalų galime nuvažiuoti skirtingą atstumą, o mūsų transporto priemonė taip pat gali „elgtis“ skirtingai.

Laboratorijoje atliekami bandymai

Siekiant tausoti transporto priemones bei kitus naftos produktus naudojančius įrenginius, ar nustatyti jau atsiradusio transporto priemonės ar įrenginio gedimo priežastį, tikslinga atlikti kuro kokybės bandymus. Įvertinti kuro atitiktį keliamiems reikalavimams gali padėti profesionalūs Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Naftos produktų bandymų laboratorijos (toliau – Laboratorija) specialistai. Laboratorija atlieka benzino, dyzelino, suskystintų naftos dujų (skirtų tiek automobiliams, tiek komunaliniams-buitiniams poreikiams), RRME (riebalų rūgščių metilesterio) ir alyvos kokybės rodiklių nustatymą.

Laboratorijos akreditacija ir tarptautinis pripažinimas

2017 metais Laboratorija sėkmingai baigė akreditavimo procesą ir įgijo akredituotos laboratorijos statusą. Tai reiškia, kad Laboratorija buvo pripažinta kaip atitinkanti standarto reikalavimus bei kompetentinga vykdyti veiklą naftos produktų bandymų srityje, o Laboratorijos kompetencija bei veiklos procedūros reguliariai vertinamos Nacionalinio akreditacijos biuro. Pažymėtina, kad Laboratorijos tyrimai buvo pripažinti Tarptautinės laboratorijų akreditacijos organizacijos (ILAC).

Bandymų atlikimo tvarka ir papildoma pagalba

Naftos produkto bandymas atliekamas operatyviai, vos tik Laboratorijai gavus raštišką prašymą bei produkto mėginį, tad rezultatų neteks laukti ilgai, o užsakovui pageidaujant, jis gali ir pats stebėti jo užsakymu atliekamą tyrimą. Specialistai papildomai teikia informaciją apie tai, kaip teisingai pristatyti mėginį į Laboratoriją, kad transportavimo metu jis nesugestų ar neužsiterštų. Nuolatinis ryšys su užsakovu užtikrinamas viso užsakymo vykdymo metu. Tyrimo rezultatai pateikiami nustatytos formos protokoluose ir gali būti perduodami užsakovui tiek asmeniškai, tiek paštu, tiek el. paštu po paslaugos apmokėjimo patvirtinimo. Konfidencialumas garantuojamas.

Laboratorijoje atliekamų tyrimų sąrašą bei paslaugų įkainius galima rasti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos tinklalapyje: http://vvtat.lt/lt/naftos-produktu-bandymu-laboratorija/bandymu-ikainiai.html .

 

KONTAKTAI

Naftos produktų bandymų laboratorija

tel. (841) 441 164. 8 696 25 969 laboratorija@vvtat.lt

Eglė Vagelytė-Mačiulienė, skyriaus vedėja.

Parašykite komentarą