SRDK – už pokyčius profesinės reabilitacijos sistemoje

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) svarstė parlamentinės kontrolės klausimą dėl profesinės reabilitacijos sistemos bei vykdomus jos pokyčius. Dar 2012 m. pabaigoje Valstybės kontrolė, atlikusi valstybinį auditą Objektyvus neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymas ir efektyvi profesinė reabilitacija ‒ vis dar siektinas tikslas, iš esmės konstatavo, kad profesinė reabilitacija yra neveiksminga, nes neužtikrina neįgaliųjų integracijos į darbo rinką, kai pagrindinis jos tikslas – ugdyti ar atkurti asmens darbingumą, didinti darbinės veiklos galimybes, siekiant asmens įsidarbinimo.

Nors visos institucijoms teiktos Valstybės kontrolės rekomendacijos buvo įgyvendintos, tačiau ir šiai dienai, kaip rodo praktika, profesinės reabilitacijos sistema tebeturi trūkumų. Posėdyje dalyvavusi Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Juratė Stankevičienė pažymėjo, kad tebekyla profesinės reabilitacijos programos įgyvendinimo problemų – profesinės reabilitacijos poreikis nustatomas formaliai, neatsižvelgiant į asmens galimybes dalyvauti profesiniame mokyme; nepakankamai laiko skiriama profesinių gebėjimų įvertinimui, nuo kurio priklauso tolesnės profesinės reabilitacijos programos efektyvumas; atlikus profesinį orientavimą, siūloma dalyvauti tik iš esamų profesinės reabilitacijos paslaugas teikiančių įstaigų programų; individuali profesinės reabilitacijos programa sudaroma atsižvelgiant tik į konkrečios profesinės reabilitacijos paslaugas teikiančios įstaigos turimas galimybes ir kt.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija komiteto narius informavo, kad bendradarbiaudama su Užimtumo tarnyba ir konsultuodamasi su nevyriausybinėmis organizacijomis, profesinės reabilitacijos paslaugas teikiančiomis įstaigomis, rengia Užimtumo įstatymo pakeitimus profesinės reabilitacijos paslaugų teisiniam reguliavimui patobulinti, siekiant padėti ne tik neįgaliesiems, bet ir kitiems socialiai pažeidžiamiems asmenims, ilgą laiką nedirbusiems, atkurti darbingumą bei padidinti galimybes integruotis į darbo rinką, kartu toliau įgyvendinant Valstybės kontrolės pateiktą rekomendaciją dėl profesinės reabilitacijos sistemos tobulinimo.

Numatomi pakeitimai:

  • Profesinės reabilitacijos paslaugos būtų teikiamos atskiromis dalimis: profesinių gebėjimų įvertinimas, profesinis orientavimas, profesinis mokymas, pagalba įsidarbinant ir lydimoji pagalba įsidarbinus (šiuo metu visas paslaugas teikia viena profesinės reabilitacijos paslaugas teikianti įstaiga).
  • Atskiros profesinės reabilitacijos dalys būtų parenkamos atsižvelgiant į individualius asmens poreikius, t.y. nebūtinai visos, bet tik tos, kurios yra būtinos asmeniui pagal jo poreikius.
  • Profesinės reabilitacijos, jos atskirų dalių poreikį bei paslaugų teikimą organizuotų Užimtumo tarnyba, išskyrus profesinį mokymą.
  • Būtinos paslaugos, kurių Užimtumo tarnyba nėra kompetentinga suteikti, būtų teikiamos pasitelkiant NVO bei kitas organizacijas.

Užimtumo įstatymo pakeitimus, kartu su Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pakeitimais, planuojama pateikti Seimui 2018 m. IV ketvirtį.

SRDK nariai teigiamai įvertino vykdomus pokyčius bei paragino laiku pateikti Seimui teisės aktų pakeitimus.

 

Parašykite komentarą