Iniciatyva „Istoriniai CV“ pristato Lietuvos CV

Edukacinė iniciatyva „Istoriniai CV“, startavusi pernai rudenį, pristato naujus Lietuvai reikšmingų asmenybių gyvenimo aprašymus ir galimybę pabendrauti su jomis per pokalbių programėlę „Messenger“.

Atsižvelgiant į šiemet minimą itin svarbią Lietuvai datą – 100-metį po Nepriklausomybės Akto paskelbimo, tarp 6 naujų CV galima rasti ne tik 5 XX a. Lietuvos šviesuolių CV, bet ir personifikuotą Lietuvos valstybės gyvenimo aprašymą. Ir Lietuvos, ir 5 XX a. istorinių asmenybių CV, remdamasis istoriniais šaltiniais, parengė naujosios kartos istorikas Norbertas Černiauskas.

Nors minint Lietuvos 100-metį daugiausia dėmesio buvo skiriama Vasario 16-osios akto signatarams, pirmiesiems Lietuvos prezidentams ar ministrams, tačiau iniciatyvoje „Istoriniai CV“ įamžintos visai kitos asmenybės. Istorikas N. Černiauskas neatsitiktinai pasirinko kiek mažiau žinomus XX a. šviesuolius, savo sričių pirmuosius profesionalus, nuveikusius ypač daug reikšmingų darbų Lietuvai, negailėjusiais savo jėgų ir laiko tam, kad visuomenė ir valstybė žengtų tobulėjimo link įvairiose srityse.

Istorikas sukūrė poeto, vertėjo, literatūros kritiko Alfonso Čipkaus (žinomo kaip Nyka-Niliūnas), politikės, visuomenės veikėjos, moterų teisių aktyvistės Felicijos Bortkevičienės, grafikės, skulptorės, knygų iliustratorės Domicelės Tarabildienės, aviakonstruktoriaus, Lietuvos karo aviacijos vado Antano Gustaičio ir smuikininko, orkestro vadovo Michelio Hofmeklerio gyvenimo aprašymus. Tam atlikti prireikė išsamaus įvairių istorinių šaltinių (biografijų, kolegų bei šeimos narių atsiminimų, asmeninių laiškų, archyvinių duomenų bei kūrybos) nagrinėjimo.

Projekto „Europass“ koordinatorė Sigita Remeikienė pasakoja, kad kuriant šią iniciatyvą buvo svarbu ir jaunimo susidomėjimas. Būtent dėl to vystant iniciatyvą gimė mintis suteikti galimybę su asmenybėmis pabendrauti virtualiai pasitelkus pokalbių programėlę. Savo išmaniajame telefone atsidarius „Messenger“ programėlę tereikia suvesti vienos iš istorinių asmenybių vardą ir pavardę bei pradėti pokalbį su juo/ja. Pavyzdžiui, galite pabendrauti su Antanu Gustaičiu – Lietuvos karo aviacijos vadu, lėktuvų modelių „ANBO“ konstruktoriumi arba viena pirmųjų moterų politikių, kuri su bendražygėmis iškovojo teisę balsuoti, Felicija Bortkevičiene.

Pernai startavus su istorinių asmenybių iniciatyva sukurti pirmieji Lietuvos XVI a. didikų (Žygimanto Augusto, Leono Sapiegos ir t.t.) CV buvo pristatyti daliai Lietuvos mokytojų bei ugdymo karjerai specialistų. „CV rengimą rekomenduojame naudoti istorijos ar literatūros pamokose kaip papildomą metodą ar kūrybinę užduotį siekiant padėti mokiniams lengviau įsisavinti medžiagą apie asmenybę.“ – idėjomis dalinasi projekto iniciatorė S. Remeikienė.

Istorines asmenybes ir jų CV rasite čia:  www.istoriniaiCV.lt

Projektą „Europass“ Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Parašykite komentarą