Varšuvoje, Krokuvoje ir Vroclave pristatytas lenkų kalba išleistas „Kauno architektūros gidas“

Sausio 30 d. Varšuvoje, Architektūros paviljone „Zodiak“, sausio 31 d. Krokuvoje, Tarptautiniame kultūros centre ir vasario 1 d. Vroclavo Architektūros muziejuje buvo pristatytas lenkų kalba išleistas Kauno architektūros gidas „Kowno. XX-XXI wiek. Przewodnik architektoniczny“. Kauno architektūros gidą, kurį paruošė Almantas Bružas, Marija Drėmaitė, Giedrė Jankevičiūtė, Rūta Leitanaitė, Nijolė Lukšionytė, Jolita Kančienė, Vaidas Petrulis ir kurio lietuviškosios laidos redaktorė yra buvusi Lietuvos Respublikos kultūros atašė Italijoje, dr. Julija Reklaitė, į lenkų kalbą vertė Kamilis Pecela, redagavo architektūros istorikas Grzegorzas Piątekas, išleido leidykla „Centrum Architektury“.

Gido pristatyme Varšuvoje dalyvavo dr. Marija Drėmaitė ir dr. Vaidas Petrulis. Susitikimų su skaitytojais metu Marija Drėmaitė ir Vaidas Petrulis pasakojo apie Kauno architektūros istoriją, pristatė svarbiausius architektūros objektus, atsakinėjo į gausius susirinkusiųjų klausimus. Lenkų architektūros istorikas Grzegorzas Piątekas, pristatydamas lenkų kalba išleistą Kauno architektūros gidą, pabrėžė, kad netoli Varšuvos esančiame Kaune yra tarptautinio pripažinimo jau sulaukę aukščiausio modernizmo architektūros lygio objektai, ir kalbino skaitytojus ne tik gilintis į Kauno ir Lietuvos istoriją, bet taip pat su gidu rankose aplankyti Kauną. Susitikimai Krokuvoje ir Vroclave taip pat pritraukė nemažą skaičių skaitytojų, kurie itin domėjosi Kauno architektūros objektų restauravimu, leidiniais, skirtais Kauno ir Lietuvos architektūros istorijai, Kauno modernizmo architektūros įtraukimu į UNESCO pasaulio paveldo vertybių sąrašą bei planuojamais Kauno architektūrai skirtais renginiais 2022 metais, kai Kaunas bus Europos kultūros sostinė.

Susidomėjimas Kauno architektūra Lenkijoje pastebimai išaugo po praėjusiais metais Vroclavo architektūros muziejuje pristatytos Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtos parodos „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918–1940“ bei tarptautinės konferencijos, kurioje apie Kauno modernizmo architektūrą diskutavo architektūros istorikai iš Vokietijos, Čekijos, Lenkijos, Izraelio ir kitų šalių. Šiuo metu Tarptautiniame kultūros centre Krokuvoje kaip tik yra eksponuojama Vidurio ir Rytų Europos architektūrai skirta paroda, kurioje plačiai pristatomas ir Kauno modernizmas.

2018 m. kuratorių Marijos Drėmaitės, Giedrės Jankevičiūtės bei Vaido Petrulio parengta kilnojama paroda (architektūros ir dizaino kūrėjai: Ieva Cicėnaitė, Matas Šiupšinskas, Linas Gliaudelis) šių metų vasario 15 d. bus atidaroma Gdynės miesto muziejuje, kuriame taip pat planuojama pristatyti Kauno architektūros gidą bei Kauno architektūrai skirtą programą.

Sausio 2 d. Kauno architektūros gidas pristatytas Lenkijos radijo II programoje. Laidoje, skirtoje Kauno architektūrai, Grzegorzas Piątekas informavo klausytojus, kad leidykla „Centrum Architektury“ ruošia spaudai į lenkų kalbą jau išverstą ir „Vilniaus architektūros gidą“, kuris Lenkijoje pasirodys gegužės mėnesį.

Parašykite komentarą