Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Liberalai siūlomuose LRT įstatymo pakeitimuose įžvelgia pavojų nacionalinio transliuotojo nepriklausomumui“

2019 m. vasario 12 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Antradienį Liberalų sąjūdžio frakcija susitikime su LRT atstovais – Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovu Tomu Ryteliu ir generalinės direktorės pavaduotoju Gyčiu Oganausku – aptarė 2018 metų LRT veiklos ataskaitą ir planuojamus LRT įstatymo pakeitimus. Liberalai įsitikinę, kad esamas nacionalinio transliuotojo valdymo modelis yra geras, o įvesti naujus valdymo organus būtų klaida.

„Liberalų frakcija nuosekliai pasisakė prieš „valstiečių“ bandymus keisti valdymo struktūrą, sukuriant ombudsmeno instituciją ir naują valdymo organą – valdybą. Atkreipiame dėmesį, kad Europos transliuotojų sąjunga LRT valdymo modelį laiko pavyzdiniu. O siūlomi laikinosios komisijos įstatymo pakeitimai, sukuriant papildomus valdymo modelius, tik sukurs politizavimo grėsmę nacionaliniam transliuotojui“, – komentavo LRT situaciją Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė- Nielsen.

Parlamentarė pabrėžė, kad LRT valdymo modelis tarptautiniu mastu yra vertinamas teigiamai.

„Europos transliuotojų sąjunga esamą LRT kadencijų modelį šiuo metu pateikia kaip geros praktikos pavyzdį, todėl siūlymas keisti tarybos narių kadencijos trukmę tik padidintų politizavimo grėsmę, nes šios sutaptų su politikų kadencijomis“, – pridūrė politikė.

Eugenijus Gentvilas pritarė, kad „valstiečiai“ veikia sąmoningai, siekdami politizuoti nacionalinį transliuotoją.

„Nors 2018 m. sausio 12 d. prasidėjo visas skandalas su LRT, tačiau sudaryta laikinoji tyrimo komisija iki šiol nesiėmė iniciatyvos išklausyti LRT veiklos ataskaitos. Šis sąmoningas ir kryptingas veikimas, nepaisant tarptautinių institucijų komentarų, yra nukreiptas prieš laisvę ir demokratiją“, – tyčinius valdančiųjų veiksmus ignoruoti nacionalinį transliuotoją vertino E. Gentvilas.

Politikas priminė, kad liberalai nuo pat pradžių atsisakė dalyvauti LRT tyrimo komisijoje. Politikas įsitikinęs, kad tai – valdančiųjų siekis politizuoti nacionalinį transliuotoją, keičiant LRT valdymo struktūrą ir nors LRT tyrimo komisijos išvados Seime buvo atmestos jau kelis kartus, „valstiečiai“ ir toliau bruka projektus, kurie sukurti kaip komisijos išvadų rezultatas.

Parašykite komentarą