Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai reikalauja, kad A. Veryga imtųsi realių priemonių dėl tymų plitimo“

2019 m. kovo 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Situacija dėl tymų protrūkio Lietuvoje darosi vis grėsmingesnė, teigia Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

„Neramina ne tik kasdien didėjantys užsikrėtusiųjų skaičiai, bet labiausiai tai, kad sveikatos ministras nesiima realių priemonių šios pavojingos užkrečiamos ligos plitimo suvaldymui. Netgi gyventojai, kurie saugodami savo sveikatą patys nori pasiskiepyti, sunkiai įgyja tokią galimybę, nes vakcinos kiekiai gydymo įstaigose riboti. Tuo metu sveikatos ministras A. Veryga nuolat kalba apie darbo grupes. Dabar jau laikas ne posėdžiauti, o realiai veikti“, – sako J. Sabatauskas

Sveikatos ministras viešai patvirtino, kad vakcinos trūksta, bet vietoje to, kad imtųsi skubių priemonių, keistai atsakomybę permeta šeimos gydytojams, kritikuoja bet kokias siūlomas priemones Seime arba taikytas ankstesniųjų ministrų, pavyzdžiui, buvusio sveikatos ministro, dabartinio Europos Komisijos nario Vytenio Andriukaičio prieš penkerius metus taikytą priemonę – vaikus nuo tymų, poliomielito ir raudonukės skiepyti privalomai.

„A. Veryga viešai kalba, kad nereikia panikuoti, jog nėra skiepų. Bet manau, kad panikuoti reikia, jog turime tokį sveikatos ministrą. Situacija grėsminga ir rodo, kad reikia skiepyti ne tik vaikus, bet ir laiku nepaskiepytus suaugusiuosius, kad tymų plitimas būtų sustabdytas. O ministras kratosi bet kokios atsakomybės dėl tymų plitimo ir apskritai atsakomybės už Lietuvos gyventojų sveikatą bei saugumą“, – sako socialdemokratas Juozas Olekas.

Lietuvoje jau fiksuojami atvejai, kai tymais užsikrečia ir suserga medikai, nors jie ir nekontaktuoja su pacientais, sergančiais užkrečiamomis ligomis. Sveikatos ministras nepasirūpina netgi tuo, kad būtų paskiepyti, nesusirgtų ir ligos neplatintų gydymo įstaigų darbuotojai.

Socialdemokratai registravo Seime siūlymą vaikus skiepyti nuo tymų, poliomielito ir raudonukės privalomai. Bet tai nereiškia, kad jie būtų skiepijami prievarta, o kad būtų pasirūpinta vaikų saugumu. Pasaulio sveikatos organizacija yra pasisakiusi, kad iki mokyklos vaikai turi būti paskiepyti nuo užkrečiamų ligų. 

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė

El. p. irmina.milasiene@lrs.lt

Mob. 8 600 07 099

 

Parašykite komentarą