Prezidentė su vizitu išvyksta į Vatikaną ir Italiją

Trečiadienis, kovo 27 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu išvyksta į Romą, kur ketvirtadienį, kovo 28 d., Vatikane susitiks su Popiežiumi Pranciškumi ir Valstybės Sekretoriumi Pietro Parolinu, taip pat su Italijos Senato Pirmininke Maria Elisabetta Alberti Casellati. Penktadienį, kovo 29 d., įvyks susitikimas su Italijos Respublikos Prezidentu Sergio Mattarella. Šalies vadovė taip pat dalyvaus Lietuvos ambasados naujo pastato atidarymo ceremonijoje.

Prezidentė veža Lietuvos žmonių padėką Šventajam Tėvui už vizitą į Lietuvą – ypatingą dovaną, mūsų šaliai minint valstybingumo atkūrimo šimtmetį, už dėmesį tautos istorijai ir nepaprastą vienijantį jausmą, kurį tomis rugsėjo dienomis patyrė mūsų žmonės.

Lietuvos ir Italijos Prezidentų susitikime numatyta aptarti abiem šalims ir Europai svarbius ES ateities, „Brexito“, gynybos stiprinimo ir dvišalio bendradarbiavimo klausimus. Italijos vadovas lankėsi su valstybiniu vizitu mūsų šalyje praėjusių metų liepos 6-ąją ir sveikino Lietuvą valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga.

Italija prisideda prie Baltijos šalių saugumo: Italijos naikintuvai du kartus saugojo Baltijos šalių oro erdvę, Italijos kariai dislokuoti NATO priešakiniame batalione Latvijoje. Intensyvėja ir ekonominiai ryšiai – Italija yra 8-ta Lietuvos prekybos partnerė.

Ketvirtadienio popietę Prezidentė atidarys naująją Lietuvos ambasadą Romoje. Po daugybės dešimtmečių trukusios istorijos, kai Lietuva neteko garsiosios „Villa Lituania“, mūsų valstybė vėl turi ambasadą Italijos sostinėje. Po aukščiausio lygio kontaktų ir diplomatinių pastangų 2013 m. buvo pasirašytas susitarimas tarp Lietuvos ir Italijos, kuriuo Italija 99 metams suteikė patalpas Lietuvai už simbolinį eurą.

Parašykite komentarą