Gimnazistės mokslinis darbas bus teikiamas PINO apdovanojimui

Balandžio 5 d. Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo apdovanojimuose Valstybinis patentų biuras (VPB) pirmą vietą skyrė VšĮ Pranciškonų gimnazijos mokinei Julijai Grigaitytei už darbą „Apynių ekstrakto pritaikymas bioskaidžių pakuočių pramonėje“ (darbo vadovė Lina Jucytė).

J. Grigaitytės darbas bus teikiamas specialiojo Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) apdovanojimui gauti. Šiam apdovanojimui gauti Lietuvos moksleivių darbas teikiamas trečią kartą.

Darbų vertinimo komisija, kurią sudarė VPB ekspertai, MITA ir LPPI atstovai, rinkdama geriausią darbą atsižvelgė į pasiūlyto techninio sprendimo ir jo inovatyvumo, kūrybiškumo, praktinio pritaikomumo bei darbo išbaigtumo ir sprendimo nuoseklumo kriterijus.

Papildomais VPB prizais buvo apdovanoti dar keturi jaunųjų mokslininkų darbai:

  • Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos moksleivių Simonos Vilimaitės ir Ievos Mikelionytės darbas „Augalų sėklų aktyvavimas, apšvitinant sėklų paviršius plazmoje ir sudarant magnio klasterius ant paviršiaus“ (darbo vadovas – dr. Darius Milčius). 
  • Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivio Dovydo Jotauto darbas „StratoLab LT artimojo kosmoso misija“ (vadovė – Otilija Gaubienė).
  • Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos moksleivės Gabrielės Strodomskytės darbas „Biokuro pelenų su cementu ir nuotekų dumblu panaudojimas“ (vadovė – Vaidilutė Šepkauskienė).
  • Pasvalio rajono Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės gimnazijos moksleivių Broniaus Plačiuko ir Gabrielės Šimoliūnaitės darbas „Paieška kitokios nei mediena žaliavos popieriaus gamybai“ (vadovė – Angelė Urbonavičiūtė).

Konkurse buvo pristatyta beveik trisdešimt fizinių, biomedicinos, technologijos, žemės ūkio ir socialinių mokslų darbų.  Šiais metais mokiniai pristatė įvairių mikroorganizmų, aplinkos ir vandens tyrimus, gilinosi į žmogaus sveikatos problemas ir įvairių veiksnių bei medžiagų poveikį žmogaus organizmui, ieškojo augalų daigumo didinimo ir derliaus išsaugojimo būdų, gilinosi į Visatos reiškinius, pristatė pačių sukurtas biomedžiagas ir alternatyvias medžiagas popieriaus ar kuro gamybai. Nacionalinį ES jaunųjų mokslininkų konkurso etapą,  šiemet įvykusį jau 23 kartą,  organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Parašykite komentarą