Seimas iš naujo svarstys įstatymo pakeitimus dėl privalomo seniūnijų steigimo

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas Mindaugas Lingė posėdyje pristatė šalies vadovės dekretą, kuriuo Seimui pakartotinai grąžinti svarstyti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai (projektas Nr. XIIIP-2974 GR). Pasak šalies vadovės patarėjo, Seimo priimtos pataisos įpareigoja savivaldybes privalomai steigti seniūnijas.

M. Lingės tvirtinimu, priimtas įstatymas prieštarauja Europos vietos savivaldos chartijos 6 straipsnio 1 daliai, numatančiai savivaldybėms teisę pačioms nustatyti administracinę struktūrą, atitinkančią vietinių gyventojų poreikius ir užtikrinančią veiksmingą valdymą.

„Neteisėtai ribojama Konstitucijos laiduojama savivaldybių veiklos laisvė įtvirtinta Vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 13 punkte, kuris numato išimtines savivaldybės tarybos teises priimti sprendimus dėl seniūnijų steigimo ir naikinimo. Be to, įsigaliojus priimtam įstatymui, būtų sukurta teisinė painiava, kai vienas straipsnis numato išimtinę teisę steigti ir naikinti seniūnijas, o kitas nustato pareigas steigti. Pažymėtina, kad skiriasi seniūnijų poreikis ir reikšmė Lietuvos miestuose ir rajonuose. Miestuose patogu ir efektyvu paslaugas organizuoti centralizuotai, patogus susiekimas, daugėja paslaugų, teikiamų elektroniniu būdu, kuriami integruoti paslaugų centrai“, – posėdyje sakė Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas.

Taip pat šalies vadovės patarėjas atkreipė dėmesį, kad sukurta paslauga steigti seniūnijas, nenumatant finansavimo, ne tik didina biurokratiją ir finansinę naštą savivaldybėse, bet ir galimai pažeidžia Konstituciją. Jo tvirtinimu, priimtu įstatymu paneigiama būtinybė įvertinti gyventojų nuomonę dėl seniūnijų steigimo būtinumo.

Respublikos Prezidentė šiuos įstatymo pakeitimus pasiūlė laikyti nepriimtais.

Po valstybės vadovės dekreto pristatymo už tai, kad įstatymo pakeitimai būtų svarstomi iš naujo balsavo 43 Seimo nariai, už siūlymą laikyti įstatymo pataisas nepriimtomis – 42 parlamentarai. Toliau jos bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti gegužės 28 d.

Parašykite komentarą