Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pareiškimas

2019 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO

LAISVĖS KOVŲ IR VALSTYBĖS ISTORINĖS ATMINTIES KOMISIJOS

PAREIŠKIMAS

2019-05-29

Vilnius

Pastaruoju metu Lietuvos viešajame gyvenime dažnėja išpuoliai prieš Lietuvos laisvės kovotojus: 1918–1920 metų savanorius, 1941 metų sukilimo dalyvius, pokario partizanus. Įsivyravo ydinga tendencija istorijos vertinimo klausimus spręsti politinio spaudimo, gatvių demonstracijų, vandalizmo ir panašiomis priemonėmis. Esame įsitikinę, kad einant šiuo keliu neįmanoma pasiekti jokio prasmingo sutarimo ir užgydyti Lietuvos visuomenės istorinę atmintį kamuojančias žaizdas. Priešingai, istorinės atminties klausimų sprendimas išimtinai politinėmis priemonėmis tik gilina visuomenės susipriešinimą. Istorija moko, kad tai visada būna ypač nenaudinga silpnesniajai konfliktuojančiai pusei.

Žalinga tai, jog siekiant politinės pergalės dėl istorinių įvykių vertinimo Lietuvoje į šią kovą įtraukiama ir tarptautinė bendruomenė, sąmoningai aukojant Lietuvos įvaizdį demokratinių šalių bendrijoje. Visi tokie veiksmai reikšmingai pasitarnauja ir prieš Lietuvą nukreiptai Kremliaus propagandai, kurios vienas pagrindinių taikinių yra ir dar ilgai išliks Lietuvos istorinė atmintis.

Lietuva praėjo ilgą ir skausmingą istorijos kelią, kupiną okupacijų ir pasipriešinimo kovų. Ne viena visuomenės grupė kartu su Lietuvos valstybe nukentėjo šių istorijos virsmų metu. Vienintelis perspektyvus kelias sprendžiant istorinės atminties ir pereinamojo teisingumo klausimus yra pasikliauti atsakingomis ekspertinėmis institucijomis ir gerbti jų sprendimus. Vertindami rezistencijos dalyvių atminimą politikai ir visuomenė turi kreiptis į profesionalius istorikus ir teisininkus. 

 

Daugiau informacijos:

Seimo kanceliarijos patarėja Danguolė Stonytė

Tel.: (8 5) 239 6561, mob. 8 620 75071

El. p. danguole.stonyte@lrs.lt

Parašykite komentarą