ŽŪK „Dobilas“ baigia įrengti naują gamybos cechą, kuris atvers duris į užsienio rinkas

Žemės ūkio kooperatyvas (ŽŪK) „Dobilas“ baigia statyti žemės ūkio produkcijos perdirbimo, pašarų gamybos cechą. Radviliškio rajone, Beinoravoje, statomas cechas yra tik antras toks ir Europoje.

ŽŪK „Dobilas“ baigiamame statyti žemės ūkio produkcijos perdirbimo, pašarų gamybos ceche, kuris veiks Radviliškio rajone, pagal naujas technologijas perdirbant kooperatyvo ir jo narių užaugintą žemės ūkio produkciją bus gaminami įvairių tipų pašarai. 

Nauja technologija prailgina pašarų laikymo terminą ir sumažina riziką kritinėmis klimato sąlygomis

„Baigiamame įrengti mūsų kooperatyvo ceche bus smulkinamos daržovės ir šakniavaisiai, dalis kurių bus džiovinamos, dalis – iškart maišomos su kitais komponentais ir fasuojamos į plėvele dengtus rulonus“, – pasakoja ŽŪK „Dobilas“ direktorius Sigitas Valantiejus. 

Toks pašarų paruošimas gyvulių augintojus daro nepriklausomus nuo sudėtingų sandėliavimo sąlygų. Jeigu sultinguosius pašarus sunku išlaikyti net kelis mėnesius, tai tinkamai juos paruošus galima laikyti net kelerius metus. Šiame ceche susmulkintos daržovės ir kiti šakniavaisiai bus fasuojami ir džiovinami.

Kooperatyvo gaminamą produkciją ketinama eksportuoti į Europos ir Azijos rinkas.

8 tūkst. kv. m sklype įrengta būtina infrastruktūra ir cechas su modernia įranga

ŽŪK „Dobilas“ žemės ūkio produkcijos perdirbimo, pašarų gamybos cechas statomas finansuojant Europos Sąjungai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“. Skirto finansavimo intensyvumas – 40 proc. be PVM. Sutartį vykdyti beveik 4 mln. eurų (su PVM – 4,8 mln. eurų) vertės projektą ŽŪK „Dobilas“ pasirašė dar 2016 metais.

Didžioji dalis – 2,33 mln. eurų – buvo skirta specifinei cecho įrangai įsigyti, dar 1,64 mln. eurų skirti statybos darbams. Aštuonių tūkstančių kvadratinių metrų sklype įrengtos aikštelės produkcijos laikymui, žaliavų priėmimo kanalas, plovimo duobė, plovimui skirto vandens rezervuarai su dumblo nusodinimo įrenginiais. Vienas svarbiausių įsigytų įrenginių – juostinė džiovyklė „ALVAN BLANCH“, kūrenama biokuru ir suteikianti išskirtines sąlygas išdžiovinti daug drėgmės turinčią produkciją, tokią kaip smulkinti šakniavaisiai, daržovės, kukurūzai. Tokiu būdu taupomi kuro ištekliai.

Taip pat investuota į modernią pašarų maišymo ir dozavimo įrangą, gebančią tiksliai dozuoti ir sekti pašaro komponentus ir sudėtį, austrišką drėgnų (silosuotų) pašarų pakavimo įrangą, gebančią pašarus suspausti 239 kg SM*/kub. m jėga, šakniavaisių smulkinimo ir pjaustymo įrangą. 

Esminį vaidmenį tvariai kooperatyvo veiklai užtikrinti atliks gamybinių atliekų šalinimo ir perpumpavimo įranga, kuri suteikia galimybę natūralias gamtines atliekas nedelsiant įterpti į dirvą laukuose, nutolusiuose iki spinduliu 3 km, pagerinat dirvos kokybę ir humusingumą. Taip sukuriama pridėtinė vertė – dirva praturtinama natūraliomis trąšomis, ženkliai sumažinant mineralinių trąšų kiekį, naudojamą ūkyje.

Projekto metu kooperatyvas taip pat išplėtė gamybinę bazę, sukurdamas sinergiją su esama infrastruktūra. Ceche per parą bus perdirbama iki 2 tūkst. tonų daržovių, šakniavaisių. Statybos darbus, ŽŪK „Dobilas“ užsakymu, atlieka UAB „Gersta“, kuri laimėjo statybos darbų konkursą.

Žemės ūkio produkcijos perdirbimo, pašarų gamybos cechas turi pradėti darbą jau šių metų rugpjūtį. 

Naujas cechas – kooperatyvo plėtros strategija

ŽŪK „Dobilas“ veikla yra diversifikuota. Kooperatyvas veikia melioracijos, kelių statybos, pastatų statybos ir žemės ūkio sektoriuose. Statybos ir melioracijos srityse kooperatyvas vykdo projektus kaip generalinis rangovas. Įžengęs į trečiąjį veiklos dešimtmetį, kooperatyvas ėmėsi naujos veiklos. 

Dalis produkcijos, sultingi produktai, jau dabar pardavinėjami vietos ir kaimyninių šalių rinkose. Šį sezoną Lietuvos rinkai parduota daugiau nei 2 tūkst. tonų pašarų. 

„Dobilo“ iliustr.

Parašykite komentarą