Pritarta Respublikos Prezidento veto dėl išimčių teisės panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu

Seimas nusprendė pritarti Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo ir Prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymų pakeitimų (projektai Nr. XIIIP-2622 GR, Nr. XIIIP-2630 GR) ir priėmė grąžintus įstatymus su visomis šalies vadovo teiktomis pataisomis.

Už tai, kad Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas būtų priimtas su Respublikos Prezidento teiktomis pataisomis balsavo 85 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 1 parlamentaras. Prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymą su šalies vadovo teiktomis pataisomis palaikė 82 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 6 parlamentarai.

Priimtais pakeitimais nuspręsta įstatymuose atsisakyti įtvirtintų išimčių, suteikiančių teisę Prekybos, pramonės ir amatų rūmams ir politinėms partijoms teisės panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu.

Pasak šalies vadovo, Seimo liepos 9 d. priimti įstatymai, numatantys politinių partijų ir Prekybos, pramonės ir amatų rūmų teisę panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir racionalaus valstybės turto tvarkymo principams.

Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas numato galimybę valstybės turtą patikėjimo teise perduoti juridiniams asmenims tik išimtiniais atvejais, kai įstatymai jiems priskiria valstybines funkcijas. Tuo tarpu regioniniai Prekybos, pramonės ir amatų rūmai, anot Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos, vienija ekonomine veikla užsiimančius asmenis, o pagrindinis jų veiklos tikslas yra įgyvendinti verslo savivaldos principus.

Respublikos Prezidento G. Nausėdos tvirtinimu, politinių partijų, kaip vienos iš Konstitucijoje nurodytų piliečių laisvo vienijimosi formų, veikla neatsiejama nuo demokratijos. Tačiau, anot jo, valstybė jas gali remti tik laikydamasi skaidrumo ir objektyvumo reikalavimų, o rėmimas turtu nėra skaidrus.

Parašykite komentarą