Seimo nario S. Gentvilo pranešimas: „Prieš tvirtinant Klaipėdos uosto bendrąjį planą Klaipėda turi žinoti Vyriausybės kompensacijas miestui“

2019 m. rugpjūčio 30 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas kreipėsi į susisiekimo ministrą ragindamas informuoti visuomenę ir suinteresuotas organizacijas apie tai, kokie konkretūs miesto pageidavimai bus išpildyti tvirtinant maksimalų uosto plėtros variantą.

Atsižvelgdamas į tai, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto bendrojo plano tvirtinimas jau vėluoja beveik metus (Vyriausybė buvo numačiusi tai padaryti 2018 m. pabaigoje), o toks vėlavimas yra žalingas visam šalies konkurencingumui, parlamentaras dar kartą paragino, dabar jau naujai paskirtą susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių, įgyvendinti Vyriausybės įsipareigojimus Klaipėdai ir nebedelsti su uosto bendrojo plano tvirtinimu.

Seimo nario S. Gentvilo žiniomis, šiuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto bendrasis planas jau yra suderintas tarp įvairių institucijų ir pateiktas Vyriausybei tvirtinti. Tačiau, pasak parlamentaro, Klaipėdos miesto bendruomenei taip pat labai svarbu žinoti, kokie susitarimai buvo pasiekti dėl vadinamojo Dalykinių sąlygų sąvado, kurį Klaipėdos miesto taryba Vyriausybei pateikė dar 2017 m. spalį. Vyriausybė jo pagrindu 2017 m. gruodžio 1d. subūrė komisiją, vadovaujamą premjero Sauliaus Skvernelio, nagrinėti Klaipėdos miesto prašymus ir koordinuoti uosto bendrojo plano eigą.

Tarp tokių 17-os reikalavimų buvo uosto direkcijos surenkamų rinkliavų dalies arba kasmetinių kompensacijų už savivaldybės netenkamą žemės nuomos mokestį už uosto teritoriją numatymas, krovinių srautų per centrinę geležinkelio stotį ir mieste esantį kelyną mažinimas, specialios programos Melnragei dėl „išpirkimo ir iškėlimo“ su terminais bei numatytomis valstybės lėšomis parengimas ir kiti miestiečiams aktualūs klausimai.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad pagal šį sąvadą, premjero vadovaujama uosto plėtros projekto įgyvendinimo komisija turėjo sudaryti ir konkretų veiksmų planą Klaipėdos miesto tarybos iškeltiems reikalavimas įgyvendinti.

„Klaipėdos valstybinio jūrų uosto bendrojo plano tvirtinimo vėlavimas yra žalingas Klaipėdai ir visam šalies konkurencingumui. Tačiau nemažiau svarbu ir tai, kad susisiekimo ministras pasidalytų su visuomene ir suinteresuotomis organizacijomis, kas konkrečiai sutarta dėl Dalykinių sąlygų sąvado įgyvendinimo. Ir tai turėtų būti padaryta dar iki Vyriausybės posėdžio, kurio metu planuojama tvirtinti uosto bendrąjį planą“, – pabrėžia  Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas.

Parašykite komentarą