Susitikimas su U. von der Leyen – ambicingiems tikslams reikalingas ambicingas finansavimas

Ketvirtadienis, rugsėjo 5 d. (Briuselis). Antrą vizito Briuselyje dieną Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su išrinktąja Europos Komisijos Pirmininke Ursula von der Leyen. Pokalbis buvo skirtas naujajai Europos Sąjungos darbotvarkei ir daugiametei finansinei perspektyvai aptarti. Lietuva akcentavo, kad ambicinga darbotvarkė reikalauja ambicingo požiūrio į finansavimo planavimą.

„Sanglaudos politikos, žemės ūkio, infrastruktūrinių projektų, inovacijų plėtros, energetinio saugumo finansavimas yra prioritetiniai Lietuvai klausimai. Atsižvelgdamas į Komisijos pirminį siūlymą reikšmingai mažinti Lietuvai sanglaudos politikos ir žemės ūkiui skiriamas lėšas, pakviečiau naująją Komisijos Pirmininkę dar kartą įvertinti mūsų argumentus ir atitinkamai pirminę Komisijos poziciją“, – po susitikimo sakė Prezidentas.

Lietuva siekia, kad inovacijų ir aukštųjų technologijų kūrimo sritis gautų ne tik didesnį dėmesį ES darbotvarkėje, bet ir tinkamą finansavimą iš ES biudžeto. Ursulai von der Leyen pristatyti Lietuvos pasiekimai, pritraukiant informacinių ir finansinių technologijų įmones kurtis ir investuoti regione. Prezidentas su išrinktąja Europos Komisijos Pirmininke aptarė ir naujosios Europos Komisijos formavimo eigą.

Susitikime taip pat diskutuota klimato kaitos ir tvarios valstybių plėtros klausimais.

Briuselyje šalies vadovas susitiko ir su Europos Komisijos Pirmininku Jeanu Claude‘u Junckeriu. Susitikime buvo aptarti daugiametės finansinės perspektyvos klausimai, Rytų partnerystė, sankcijos Rusijai ir globali darbotvarkė.

Parašykite komentarą