Ilgai lauktos slidinėjimo atostogos: kaip jomis džiaugtis be traumų?

Iki pat kovo mėnesio tęsiantis slidinėjimo sezonui, šio sporto mėgėjai traukia į populiarius kalnų kurortus užsienyje, o draudikai skaičiuoja išaugantį traumų skaičių. Nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, nusileidimas nuo kalno gali baigtis ne malonių įspūdžių aptarimu su draugais, o eilėje prie gydytojo kabineto ir tūkstančius eurų siekiančių sąskaitų apmokėjimu. Vis dėlto, tinkamai pasiruošus tiek sužalojimų, tiek ir nenumatytų išlaidų galima išvengti.

Trauma gali atsieiti ir kelis tūkstančius eurų

Draudikų sukaupta informacija rodo, jog slidinėjant kalnuose dažniausiai susižalojama tiesiog pargriuvus. Tačiau, kai vieni atsiperka lengvais sumušimais, kiti patiria rimtus ir ilgalaikio gydymo reikalaujančius sveikatos sutrikimus, tarp kurių – raiščių, sausgyslių patempimai ir plyšimai, kaulų lūžiai ar net smegenų sukrėtimai. Kai kuriais atvejais netgi prireikia iš karto atlikti sudėtingas operacijas, tad gydymo išlaidos gali smarkiai išaugti.

„Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas teigia, jog gydymo išlaidos didele dalimi priklauso ir nuo šalies, kurioje kreipiamasi į medikus: „Nesunkiai susižalojus Čekijos ar Lenkijos slidinėjimo kurortuose, gydymui gali pakakti ir 200 eurų, tačiau Austrijoje, Slovakijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje ar Švedijoje, net ir patyrus nesunkų sumušimą, vien jo apžiūra gali kainuoti nuo 500 iki 1500 eurų.“

Tiesa, klinikų įkainius gali papildyti ir reikšmingos išlaidos transportui, nes susisiekimas kalnuose – itin sudėtingas. Pavyzdžiui, prireikus nukentėjusįjį iki ligoninės gabenti sraigtasparniu, jo nuomos kaina gali siekti ir 12 tūkst. eurų.

Kaip pasirūpinti savo saugumu kalnuose

M. Balinskas pataria, jog siekiant išvengti traumų, pirmiausia reikėtų laikytis pagrindinių jų prevencijos principų. Labai svarbu slidinėjant dėvėti tinkamą aprangą bei šalmą, kitas apsaugas, naudoti pritaikytą slidinėjimo įrangą, laikytis saugaus greičio ir atstumo, slidinėti tik pažymėtose trasose.

„Jeigu esate pradedantysis žiemos sporto entuziastas, taip pat rekomenduojama pirmąsias dienas kalnuose praleisti su instruktoriumi – tai leis saugiai įsilieti į slidininkų gretas. Nepriklausomai nuo turimos patirties, labai svarbu įvertinti savo fizinį pasirengimą tuo metu ir rinktis trasos sudėtingumą pagal realias galimybes, oro sąlygas, vengti pavojingų situacijų. Patekus į sudėtingesnę trasą svarbu nepanikuoti, sulėtinti greitį ir ramiai nusileisti, – pataria ekspertas. – Be to, prieš kiekvienos dienos slidinėjimą reikėtų padaryti 10-15 minučių viso kūno apšilimą. Tai gali padėti išvengti skaudžių raumenų patempimų.“

Svarbu tinkamai pasirinkti draudimą

Prieš išvykstant slidinėti ir renkantis nuo galimų rizikų saugantį draudimą, rekomenduojama pasitarti su draudimo specialistu, papasakoti, kur vykstama ir kokia veikla kelionės metu planuojama užsiimti. Jis padės pasirinkti tinkamiausią apsaugą, pasirūpins, kad slidinėjimo rizika būtų įtraukta į kelionių draudimą.

Tiesa, draudžiantis pravartu pagalvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus. M. Balinskas prisimena atvejį, kai bendrovėje apsidraudęs klientas atsitrenkė į slidininkę, o ši krisdama susižalojo ranką. Moteriai prireikus operacijos, teko išmokėti didesnę nei 7 tūkst. eurų išmoką patirtoms medicininėms išlaidoms atlyginti. Dėl šios priežasties vykstant slidinėti patartina apsvarstyti ir civilinės atsakomybės draudimą, pagal kurį atlyginama tretiesiems asmenims padaryta žala.

Parašykite komentarą