Numatomos subsidijos socialinėms įmonėms

Seimas svarstys socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytus Užimtumo ir Socialinių įmonių įstatymo pakeitimus (projektai Nr. XIIIP-4658, Nr. XIIIP-4659, Nr. XIIIP-4660), pagal kuriuos į valstybės subsidiją prastovos metu, kai ji paskelbiama dėl ekstremalios situacijos ir karantino, galėtų pretenduoti ir neįgalieji ar kiti darbo rinkoje papildomai remiami asmenys (pvz., vyresnio amžiaus darbuotojai, ilgalaikiai bedarbiai).

Užimtumo įstatymo pataisomis numatoma, kad per prastovą darbdavys galėtų gauti subsidiją ir papildomai remiamų darbuotojų darbo užmokesčiams mokėti. Subsidija siektų tiek pat, kaip ir kitoms įmonėms – 70 arba 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio: pirmuoju atveju subsidija negalės viršyti 910,5 eurų bruto, antruoju 607 eurų bruto, o darbuotojas negalėtų gauti mažiau nei minimali alga, jei sulygta visa darbo laiko norma.

Kaip ir kitais atvejais, darbdavys subsidiją gautų tik tada, jeigu paskelbus ekstremalią situaciją ar karantiną nebus atleidęs darbuotojų savo iniciatyva be darbuotojų kaltės bei darbdavio valia ir darbuotojų prašymu nebus suteikęs ilgesnių nei viena darbo diena neapmokamų atostogų.

Socialinių įmonių įstatymo pataisomis siūloma, kad per ekstremalią situaciją ar karantiną socialinėms įmonėms paskelbus prastovą, jos irgi galėtų pretenduoti į subsidijas.

Subsidijos dydis socialinėms įmonėms prastovų metu beveik visoms tikslinėms grupėms sieks 60 proc., išskyrus už neįgaliuosius, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, 25 proc. ir mažesnis darbingumas, didelių specialiųjų poreikių lygis. Už juos subsidijos sieks iki 75 proc.

Jeigu darbo sutartyje sulygta visa darbo laiko norma, darbdavys darbuotojui per prastovą turėtų mokėti ne mažiau nei minimalų atlyginimą, kuris šiuo metu sudaro 607 eurus bruto arba 437 eurus „į rankas“. Jeigu prastova paskelbta trumpesnį laikotarpį, subsidija apskaičiuojama proporcingai pagal jos trukmę.

Socialinė įmonė subsidija ekstremalios situacijos ar karantino metu galėtų pasinaudoti, jei neatleido tikslinei grupei priskiriamų darbuotojų be darbuotojo kaltės ar darbdavio valia ir jei darbuotojų prašymu nesuteikė jiems ilgesnių nei viena diena neapmokamų atostogų.

Kai mokama subsidija prastovos atveju, nebūtų mokama įprasta subsidija darbo užmokesčiui ir valstybinio socialinio draudimo įmokoms.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 119 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 3 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi ypatingos skubos tvarka. Pagrindiniu komitetu projektams svarstyti paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatomas šiandien Seimo vakariniame posėdyje.

Parašykite komentarą