Ekspertai: kovoje su virusu verslui padeda ir nuotolinis bendruomeniškumo stiprinimas

Verslas pandemijos akivaizdoje stoja ne tik į darbuotojų sveikatos sargybą, bet ir mankština vidinės motyvacijos, organizacijos kultūros bei pridėtinės vertės kūrimo raumenį. Ši praktika vadinama korporatyviniu sveikatingumu, kuriam karantinas suteikė naują, nuotolinio taikymo metodą. Jei įprastai bendrovės darbuotojams siūlo sporto klubus, nemokamus pietus ar žaidimų kambarius, ekstremali padėtis skatina kūrybišką požiūrį. Tokiu korporatyviu sveikatingumu netruko pasirūpinti ir bendrovė „Danske Bank“ Lietuvoje, kuri darbuotojus vos prasidėjus karantinui pakvietė į tiesiogines sporto treniruočių bei psichologės konsultacijų transliacijas, o taip pat pasirūpino ir visos aktualios informacijos apie virusą teikimu bei „karštąja pagalbos linija“.

 

Kaip teigia „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro administracijos vadovas Vilius Lukauskas, svarbiausia, kad įdiegtos vidinės komunikacijos formos padėjo ne tik informacijos perdavime, bet ir sustiprino organizacijos bendruomeniškumą, nes šiuo metu, būdami atskirai, darbuotojai ypatingai susitelkė draugėn. 

 

Kartu ir dirba, ir medituoja

Iš visų po pasaulį išsibarsčiusių „Danske Bank“ padalinių lietuviškasis išsiskyrė nuotolinio darbo organizavimo tempais. Per itin trumpą laiką bendrovė į namų biurus, užtikrindama reikiamas darbui priemones, ne tik perkėlė daugiau nei 99 proc. savo darbuotojų, bet ir pasirūpino tiek sklandžiu veiklos procesų vykdymu, tiek vidinės motyvacijos skatinimu. V.  Lukausko teigimu, nuotolinis darbas kelia nemažai iššūkių, todėl buvo nuspręsta juos kuo labiau palengvinti.

„Iniciatyvų ėmėsi ne tik vadovai, bet ir darbuotojai. Turime kolegę psichologę, kuri nuotoliniu būdu tiesiogiai pasakojo, kaip atrasti darbo namuose balansą, paprasčiau adaptuotis pasikeitusioje aplinkoje. Be to, įmonės subsidijuojami psichologai taip pat prisitaikė prie esamos situacijos ir darbuotojams veda individualias sesijas internetu. Taip pat darbuotojams organizuojamos sveikos gyvensenos patarimų sesijos, sporto treniruočių transliacijos, bendros meditacijos. Vykdome ir mentorystės programą, skatinančią tobulinti įgūdžius bei kompetencijas. Nepamirštame nuotolinio darbo vykdymo patarimų, kurie itin svarbūs sklandžiai įsirengiant biurus namuose“, – apie korporatyvinio sveikatingumo praktiką kalba V. Lukauskas.

Pasak „Danske Bank“ atstovo, platus tokių iniciatyvų spektras skirtas visapusiškai skatinti komandos bendruomeniškumą, nes šiuo metu ypatingai svarbu susitelkti ir išlaikyti pusiausvyrą: „Siekiame suteikti kuo daugiau paramos bei stiprinti vidinę komunikaciją. Tik taip galime sustiprinti darbuotojų dvasinį imunitetą ir atsparumą šiandienos išbandymams.“  

Paskata (iš)gyventi

Pasikeitusios gyvenimo ir darbo aplinkybės daugumą įstūmė į nežinomybės būseną, iškeliančią nemažai klausimų. Tuo įsitikinusi psichologė, verslo konsultantė Laura Rimkutė, pabrėžianti – karantinas ypač suaktyvino smegenų funkciją, kuri atsakinga už išlikimą, nes dabartinę situaciją jos priima kaip grėsmę. Anot specialistės, nieko panašaus dar nesame patyrę, negalime nuspėti, kada viskas baigsis, todėl bandome prisitaikyti, o tai darome itin sudėtingomis sąlygomis.  

„Kuomet dirbame ir smegenys veikia tokiu režimu, neigiamos emocijos pradeda imti viršų. Nesivadovaujame logika, jaučiame nerimą, nuvertiname gebėjimus, patiriame daugybę streso, susikaupti tampa ypatingai sunku. Tai lemia darbo kokybės prastėjimą: jei saugumo režimu užduotis įveikiame ir rezultatus pasiekiame lengvai, dabar tai daryti tampa tikru iššūkiu. Todėl darbdavio pagalba yra nuostabi, nes visos priemonės darbuotojui gerina galimybę susivokti, kas su juo vyksta – ar tai būtų meditacija, ar sporto užsiėmimai. Tai įrankiai ir geresnei savijautai, ir didesniam produktyvumui. Taip stiprinami situacijos įveikimo mechanizmai bei didinamas atsparumas nežinomybei“, – komentuoja L. Rimkutė.

Verslo konsultantė priduria – korporatyvinio sveikatingumo priemonės šiuo metu yra be galo reikšmingos, nes užtikrina susitelkimą darbui ir nuramina smegenų išlikimo režimą. Tuomet pradeda veikti jų dalis, atsakinga už mąstymą, racionalių sprendimų priėmimą bei kompleksinių užduočių sprendimą.   

Psichologei antrina „Pasaulinės sveikatinimo dienos“ (angl. Global Wellness Day) ambasadorė Lietuvoje Eglė Preikšaitytė. Ne pelno siekiančios organizacijos, visoje planetoje vykdančios socialinį projektą, skatinantį sveiką fizinį bei dvasinį gyvenimą, atstovė sveikina verslo iniciatyvą ne tik nuotoliniu būdu dirbti, bet ir visapusiškai rūpintis darbuotojais. 

„Sveikatinimas – tai subalansuota fizinė ir psichologinė savijautos, kurias sudaro emocinė, intelektualinė, profesinė, socialinė, aplinkos bei dvasinė būsenos. Šiandien tai nebėra mada, o būtinybė, gelbėjanti gyvybes. Ar skatinsime laikytis rankų higienos, ar organizuosime darbą nuotoliniu būdu: visa tai lemia atsakomybę vieniems prieš kitus, rūpestį sveikata. Dabartiniai įvykiai rodo, kaip svarbu yra jaustis gerai, kokią didelę įtaką organizacijos darbo našumui turi  sveikai besijaučiantis darbuotojas, kiek daug gali padaryti komanda, koks reikšmingas yra galvojimas ne tik apie save, bet ir aplinkinius“, – teigia E. Preikšaitytė.

Mobilizavosi bei susivienijo 

V. Lukauskas sako: šioje kovoje su pandemija svarbios visos priemonės. Kol koronavirusas kai kuriuos darbuotojus privertė sunerimti, ar pavyks išsaugoti darbo vietas, „Danske Bank“ darbuotojams taikomos įprastinės sąlygos: bendrovė nesiėmė prastovų praktikos, į pasikeitusias aplinkybes nusprendė žiūrėti lanksčiai. Jei namuose prireikia ugdyti vaikus ar dirbti nėra galimybės dėl kitų priežasčių, pirmas dvi karantino savaites buvo mokamas 100 proc. darbo užmokestis. Pratęsus karantiną, toliau siūloma su tiesioginiu vadovu susiderinti lankstų darbo grafiką išsaugant pajamas ir užtikrinant dėmesį šeimai.

„Taip pat sukūrėme vidinę koronaviruso intraneto svetainę, kurioje atsakome į visus kylančius klausimus, teikiame Pasaulio sveikatos organizacijos informaciją bei patarimus. Sprendžiame bet kokius neaiškumus, kurie gali kilti pandemijos akivaizdoje. Jei prireikia itin skubaus atsakymo, darbuotojai gali skambinti karštąja linija. Vidiniame organizacijos tinkle kolegos aktyviai dalinasi informacija, straipsniais tiek apie darbo namuose specifiką, tiek apie jo organizavimą nuotoliniu būdu“, ­– pasakoja V. Lukauskas.

Pašnekovo nuomone, verslui šiuo metu būtina vienytis ir pasirūpinti visais, kurie atsiduria priešakinėse kovos su koronavirusu barikadų pusėse.

„Jei turima galimybių, svarbu remti ne tik savo darbuotojus, bet ir tuos, kurie šiandien kovoja su pandemija ar dar labiau vargsta dėl jos padiktuotų iššūkių. Tą daro ir „Danske Bank“, taip prisidėdama prie visapusiškos pagalbos medikams, „Maisto bankui“, taip pat Vilniaus miesto savivaldybei. Padėdami tiems, kuriems dabar itin sunku, galime užtikrinti saugumo jausmą ir savo darbuotojams“, – pabrėžia V. Lukauskas.  

Kartu jis priduria: nors ekstremali padėtis išbalansavo tvirtus ir stropiai klotus stabilumo pamatus pasaulyje, bendrovės darbuotojų vidinė stiprybė tik išaugo.

„Prireikus perorganizuoti procesus, darbuotojai-savanoriai iš skirtingų skyrių jungėsi draugėn ir padėjo vieni kitiems spręsti kylančius darbo vietos įrengimo namuose, technikos paruošimo  klausimus. Tai puikus pavyzdys, kaip komandos geba susivienyti, o ekstremali padėtis dar labiau visus mobilizuoja. Šis laikas, kartu, skirtas pradėti iš naujo vertinti tai, kas anksčiau buvo įprasta, lengvai prieinama. Kai viskas baigsis, būsime kitokie – dar stipresni“, – įsitikinęs „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro administracijos vadovas.

Parašykite komentarą