Dėl vienkartinių išmokų vaikams Seimas galutinai apsispręs birželio 9 d.

Seimas po svarstymo pritarė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos teikiamam Vienkartinės išmokos vaikams, skirtos COVID-19 (koronaviruso infekcijos) pandemijos sukeltiems padariniams mažinti, įstatymo projektui (Nr. XIIIP-4870(2), pagal kurį numatoma išmokėti vienkartinę išmoką šeimoms, auginančioms vaikus ar įvaikius ir vaikams, netekusiems tėvų globos.

120 eurų vienkartinę išmoką gautų daugiau kaip 507 tūkst. vaikų arba 330 tūkst. šeimų. 200 eurų vienkartinė išmoka būtų mokama vaikams su negalia, vaikams, augantiems daugiavaikėse ir nepasiturinčiose šeimose, jas gautų 134 tūkst. vaikų arba 60 tūkst. šeimų.

Kaip anksčiau yra sakęs Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta, Prezidento nuomone, tarp pandemijos padariniams jautriausių ir pažeidžiamiausių visuomenės grupių yra ne tik dirbantieji, savarankiškai dirbantys, bedarbiai, pensininkai, neįgalieji, kuriems jau esate priėmę tam tikras pagalbos priemones, bet ir vaikus auginančios šeimos, o ypač daugiavaikės, vaikus su negalia auginančios ir nepasiturinčios šeimos.

Vienkartinę išmoką numatoma išmokėti ne vėliau kaip iki šių metų liepos 31 dienos. Papildomai būtų suteikiama galimybė naujiems gavėjams gauti vienkartinę išmoką ir po liepos mėn., bet tik tiems, kurie įgis teisę gauti kas mėnesį mokamus vaiko pinigus iki šių metų pabaigos. Parama būtų skiriama be atskiro prašymo.

Pasak S. Krėpštos, siūlymas pareikalaus 72 mln. eurų lėšų, kurios būtų išmokamos iš valstybės biudžete pasiskolintų lėšų, kaip ir kitos jau atliktos valstybės subsidijos ir išmokos COVID-19 pandemijos metu.

Kaip tvirtino Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas, įstatymo projektas leis pagerinti vaikus auginančių šeimų finansinę padėtį ir didins teigiamus gyventojų lūkesčius taip skatinant šalies vidaus vartojimą ir darant teigiamą poveikį šalies ekonomikoje ekstremalios situacijos laikotarpiu.

Po svarstymo už šį projektą balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 5 parlamentarai. Galutinai dėl jo Seimas apsispręs birželio 9 d.

Parašykite komentarą