Lietuvių startuolis užėmė antrąją vietą Vidurio ir Rytų Europos regiono konkurso „EIT InnoEnergy 2020 PowerUp!“ superfinale

Lietuvių startuolis „Viezo“ laimėjo antrąją vietą didžiausiame Centrinės ir Rytų Europos tvariosios energetikos konkurse „PowerUp!“. Juos pranoko tik startuolis iš Estijos „Woola“. Nugalėtojai buvo apdovanoti 50 tūkst. eurų prizu ir galimybe prisijungti prie prestižinės „EIT InnoEnergy“ verslo akceleravimo programos. Šiais metais dėl pagrindinio prizo ir būsimų investavimo galimybių varžėsi rekordinis skaičius dalyvių – 360 startuolių iš 20 Vidurio ir Rytų Europos šalių.

Inovatyvūs lietuviai

Šių metų atstovai Lietuvai „Viezo“ laimėjo 10 tūkst. eurų pristatę naujų rūšių medžiagas, kurios leidžia generuoti energiją iš vibracijų ir taip pakeisti baterijas pramonės įrenginiuose. Elektros energija, gauta iš vibracijų, gali maitinti belaidžius interneto jutiklius, todėl prailginamas jų veikimo laikas ir padidėja signalų kiekis.

„Paskleidėme žinią apie save ir jaučiamės puikiai. Konkurencija buvo labai didelė, o nu galėtojai – tikrai stiprūs. Todėl nemanome, kad pralaimėjome, pasirodėme tikrai gerai“, – teigia Donat Ponamariov, startuolio „Viezo“ atstovas.

Konkursas vyksta jau šeštus metus ir tai yra antrasis startuolis iš Lietuvos, laimėjęs antrąją vietą šiame konkurse – 2018 metais komanda iš Lietuvos „WellParko“ taip pat užėmė antrąją vietą. Jie pasiūlė dirbtinio intelekto algoritmo sprendimą, leidžiantį gauti automobilių stovėjimo aikštelių informaciją realiuoju laiku ir taip sumažinti transporto spūsčių skaičių bei CO2 išmetimą.

Pakavimo medžiagos iš avių vilnos likučių

Estija tapo Vidurio ir Rytų Europos regiono startuolių konkurso nugalėtoja. Šeštajame organizuotame konkurse „Woola“ buvo apdovanota 50 tūkst. eurų čekiu bei galimybe prisijungti prie „EIT InnoEnergy“ verslo akceleravimo programos.

Šis startuolis buvo įsteigtas 2019 metų pabaigoje ir gamina pakavimo medžiagas iš avių vilnos likučių. Estijos startuolis siekia sutrikdyti elektroninės prekybos rinką, stipriai sumažindamas aplinkai kenksmingų medžiagų, kaip kad polistireninis putplastis ir plastikas, gamybą, vartojimą ir jų atliekų kiekį sąvartynuose.

Produktas yra ekologiškas, atsparus smūgiams, karščiui ir kompostuojamas. Kasmet Estijoje sąvartynuose lieka 135 tonos avių vilnos, todėl „Woola“ nusprendė šį šaltinį atitinkamai panaudoti.

Rinkdama nugalėtoją, teisėjų komisija sutelkė dėmesį į pateiktų konkursui idėjų ir sprendimų potencialą, sėkmingą įgyvendinimą pasauliniu mastu, taip pat į perspektyvių produktų ir paslaugų ilgalaikio tobulinimo galimybes.

„Atrankos procesas buvo labai sudėtingas, nes visi startuoliai pateikė daugybę fantastiškų produktų ir sprendimų. Šiemet didžiausią komandos potencialą pamatėme „Woola“ iš Estijos. Džiaugiamės, kad galėsime pamatyti komandos darbus ir ateityje“, – sakė Oksana Prykhodko, inovacijų vadovė „DTEK“ ir žiuri narė.

„Esame be galo laimingi! Metų startuolio titulas Vidurio ir Rytų Europos regione tikrai gali pakeisti žaidimo taisykles ir padėti mums siekti tolimesnių tikslų, – sakė Anna-Liisa Palatu iš „Woola”. – Dalyvavimas „PowerUp! by EIT InnoEnergy“ neabejotinai padės plėtoti mūsų verslą toliau.“

Trečioji vieta ir 5 tūkst. eurų čekis atiteko „Pocket Virtuality“ iš Čekijos, kurie rado sprendimą, kaip inžinerijos, medicinos ir išmaniųjų miestų srityje galima susisiekti su išorės ekspertu, kuris mato virtualų aplinkos vaizdą ir gali visapusiškai pagelbėti nuotoliniu būdu.

Pagrindiniai partneriai „Amazon Web Services“ nugalėtojams papildomai suteiks specialių kreditų savo organizuojamoje „AWS Activate” bei verslo palaikymo programose. Kiti partneriai, tokie kaip „Vestbee“ ir „SpeedUp Group“ apdovanojo nugalėtoją savo paslaugomis ir stipendijomis.

Rekordinis skaičius dalyvių

Šių metų „PowerUp! by EIT InnoEnergy“ konkursas pasiekė naują etapą. Per visą renginio istoriją dalyvavo didžiausias skaičius dalyvių – savo jėgas sutelkė daugiau nei 360 startuolių iš 20 Vidurio ir Rytų Europos šalių.

Iš jų tik 14 startuolių varžėsi didžiajame konkurso finale, taip pat ir Lietuvos atstovai „Viezo”.

„Džiaugiuosi, kad net ir nenumatytos problemos, susijusios su koronaviruso pandemija pasaulyje, nesutrukdė veikti šiai startuolių ir inovacijų bendruomenei. Visiems dabar sudėtingas laikotarpis, verslai susiduria su dar daugiau iššūkių, todėl parama yra dar reikalingesnė. Ypač ji svarbi mažiesiems verslams, todėl džiugu, kad jau įsitvirtinę verslai noriai prisideda prie startuolių judėjimo pirmyn.

Net vykstant renginiui internetu išliko didelis susidomėjimas, o startuoliai nenuleido rankų. Iš rekordinio dalyvių skaičiaus galime spręsti, kad iššūkiai tik dar labiau varo pirmyn. Žinoma, labai sveikinu Lietuvos atstovus, šis laimėjimas tik įrodo, kokia inovatyvi yra mūsų šalis“, – sako Dr. Kęstutis Morkūnas, „EIT InnoEnergy“ atstovybės Lietuvoje vadovas.

Svarbus netradicinis požiūris

Pagrindinės šių metų konkurso teminės sritys buvo tvarioji energetika, mobilumas, ekologiškos technologijos ir išmanieji miestai. Organizatoriai taip pat palankiai įvertino pačius moderniausius sprendimus, parodančius netradicinį požiūrį į svarbiausias šių dienų problemas. Dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos šių metų didysis finalas buvo surengtas internete.

Šiais metais vertinimo komisijos narius sudarė Oksana Prykhodko („DTEK“ inovacijų vadybininkė), Marzena Bielecka („Experior Venture Fund“ vadovaujančioji partnerė ir įkūrėja), Jennifer Dungs („InnoEnergy“ transporto ir mobilumo vadovas), Jakub Miler („EIT InnoEnergy Central Europe“ generalinis direktorius) ir Dominik Zalewski (vienas iš miesto technologijų agentūros, „Urban Impact“ įkūrėjų).

„Dėl COVID-19“ viruso visoms šalies Vyriausybėms teko susidurti ir spręsti nenumatytas problemas.  Teko imtis priemonių, siekiant pažaboti viruso plitimą ir tai turėjo didelės įtakos ekonominiam nuosmukiui. Šie padariniai sukėlė rimtų sunkumų mažoms ir pradedančioms įmonėms.

Tai buvo priežastis, kodėl „EIT InnoEnergy“ nusprendė tęsti savo verslo kūrimo ir plėtros programos „PowerUp!“ konkursą. Stengdamiesi elgtis saugiai ir atsakingai, internete organizavome ir šalių, ir didįjį finalą “, – sako „EIT InnoEnergy Central Europe“ generalinis direktorius Jakub Miler.  

„Nors mažoms įmonėms daugelio rinkos šaltinių gali nebelikti, remdamiesi Europos inovacijų ir technologijos institutu mes ir toliau palaikome novatoriškus verslininkus, jų finansinius išteklius ir vertingas partnerystes tam, kad pradedančiųjų gaminiai pasiektų kitą lygį “, – pridūrė jis.

Unikalus partnerių tinklas

Didįjį finalą parėmė daugybė partnerių iš viešojo ir privataus sektorių. Šių metų „auksinis“ partneris yra Ukrainos energetikos įmonė „DTEK“. JI išgauna gamtines dujas, gamina elektrą saulės, vėjo ir šiluminėse elektrinėse, paskirsto ir tiekia kWh galutiniams vartotojams, taip pat teikia energiją taupančius sprendimus ir plėtoja elektromobilių įkrovimo stotelių tinklą visoje Ukrainoje.

„Kadangi technologijos nuolat keičiasi, tobulėja, mums reikia geriausių partnerių tam, kad išlaikytume savo sėkmę rinkoje. Su jų pagalba galime suprasti, kaip reikia toliau augti, kad maksimaliai išnaudotume savo galimybes ir potencialą “, – sakė Emanuele Volpe, „DTEK“ inovacijų vadovas.

„Mes tikime, kad „EIT InnoEnergy“ yra puiki platforma, suteikianti prieigą prie unikalios ekosistemos: laimėjusių geriausių Europos startuolių, įvairiausių tarptautinių žinių ir įrodymo, kad yra galimybė skatinti bet kokios įmonės augimą“, – pridėjo jis.

„PowerUp! By EIT InnoEnergy“ yra ne tik vienas sėkmingiausių konkursų regione. Ši iniciatyva yra vartai įmonėms, siekiant užsitikrinti milijonus eurų investicijų ir būti „EIT InnoEnergy“ tinklo, siūlančio finansinius išteklius, praktinę patirtį ir išplėstinį patikimų partnerių centrą, dalimi, siekiant padėti įmonėms tapti sėkmingomis visame pasaulyje.

„InnoEnergy“ buvo įkurta 2010 m. Ją remia Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT). 

Daugiau informacijos: 

Dr. Kęstutis Morkūnas, „EIT InnoEnergy“ atstovybės Lietuvoje vadovas  

El. p.: kestutis.morkunas@kic-innoenergy.com 

Tel. nr. +370 670 75907 

 

Apie InnoEnergy 

InnoEnergy siekia skatinti tvariosios energetikos inovacijas Europoje. 

InnoEnergy“ remia ir investuoja į inovacijas bet kuriame etape – nuo mokyklinio suolo iki kliento. Organizacijos partnerių tinklas leidžia megzti ryšius visoje Europoje, suvedant išradėjus ir pramonę, absolventus ir darbdavius, mokslininkus ir verslą, verslininkus ir rinkas. 

InnoEnergy“ dirba trijose pagrindinėse inovacijų plėtojimo srityse:  

  • Švietimo, kuris padeda išugdyti išmanančius ir ambicingus darbuotojus, kurie supranta tvarumo reikalavimus ir rinkos poreikius. 
  • Inovatyvių projektų įgyvendinimo, kai idėjos, išradėjai ir verslas kuria komerciškai perspektyvius produktus ir technologijas, sukuriančias vertę vartotojui. 
  • Verslo kūrimo paslaugų, kurios padeda tvarius verslus kuriantiems verslininkams ir startuoliams plėsti Europos energetikos ekosistemą siūlant savo inovatyvius produktus.

Šių disciplinų sujungimas padeda didinti kiekvienos iš jų poveikį, pagreitina rinkai parengtų sprendimų kūrimą ir kuria tinkamą aplinką parduoti ir įgyvendinti inovatyvius sprendimus. 

InnoEnergy” buvo įkurta 2010 m. Ją remia Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT). 

Parašykite komentarą