Seimas svarstys Konstitucijos pataisą, leisiančią Seimo nariais rinkti jaunesnius asmenis

Seimas pradėjo svarstyti Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pristatytą Konstitucijos 56 straipsnio pataisą (projektas Nr. XIIIP-4599), kuria siūloma sumažinti amžiaus ribą ir leisti Seimo nariais rinkti asmenis, kurie rinkimų dieną yra ne jaunesni kaip 21 metų.

Šiuo metu Konstitucijoje įtvirtinta, kad į Seimo narius gali kandidatuoti asmuo, sulaukęs 25 metų. „Šiuo metu 25 metų amžiaus riba, t. y. didžiausia kandidatams į nacionalinius parlamentus taikoma riba, taikoma tik 4 Europos Sąjungos valstybėse: Italijoje, Graikijoje ir Kipre ir Lietuvoje“, – pažymi pasiūlymo iniciatoriai.

Pasak Seimo narės V. Čmilytės-Nielsen, šis pokytis neabejotinai į mūsų parlamentą atneštų daugiau pliuralizmo, daugiau skirtingų nuomonių ir leistų, manyčiau, priimti geresnius ir ilgainiui labiau subalansuotus sprendimus, taip pat paskatintų kryptingesnį jaunų žmonių atstovavimą ir didesnį dėmesį jaunimo politikos klausimams Seimo darbotvarkėje.

Pagal galiojančius teisės aktus kandidatuoti į Europos Parlamentą gali asmenys, sulaukę 21 metų amžiaus, į savivaldybės tarybą – asmuo, sulaukęs 18 metų.

Po pateikimo už šį teisės akto projektą balsavo 63 Seimo nariai, susilaikė 45 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Projektą taip pat pavesta svarstyti Konstitucijos komisijai. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje numatoma grįžti rudens sesijoje.

Parašykite komentarą