III fazės klinikinio tyrimo rezultatai patvirtino vaisto Ocrevus (okrelizumabo) efektyvumą gydant išsėtinę sklerozę

– Pacientų, sergančių recidyvuojančia-remituojančia išsėtine skleroze (toliau – RRIS) ir gydytų Ocrevus, skaičius, kai nebuvo ligos aktyvumo požymių, buvo 75 proc. didesnis, palyginti su interferono beta-1a (Rebif) grupe.

– Pacientų, sergančių pirmine progresuojančia išsėtine skleroze (toliau – PPIS) ir gydytų Ocrevus, skaičius, kai nebuvo ligos progresavimo požymių, buvo 47 proc. didesnis, palyginti su placebo grupe.

Europos išsėtinės sklerozės gydymo ir tyrimų komiteto kongrese (ECTRIMS), vykusiame 2016 m. rugsėjo 14-17 dienomis Londone, Anglijoje, bendrovė „Roche“ pristatė naujausius vaisto Ocrevus (okrelizumabas), skirto RRIS ir PPIS  gydymui, trijų III fazės klinikinių tyrimų rezultatus.

Nesusijusios post-hoc analizės įrodė, kad Ocrevus pagerino RRIS ir PPIS sergančių pacientų ligos kontrolę. Šiose analizėse ligos kontrolė buvo vertinama pagal du sudėtinius rodiklius, naudojant kartu  klinikinių požymių ir magnetinio rezonanso tyrimo (MRT) duomenis. RRIS sergantiems pacientams naujas gydymo tikslas – ligos aktyvumo požymių nebuvimas (toliau – NEDA, angl. – No Evidence of Disease Activity). PPIS sergančiųjų pacientų naujausias gydymo tikslas – ligos progresavimo požymių nebuvimas (toliau –NEP, angl. – No Evidence of Progression).

III fazės tyrimų „OPERA I“ ir „OPERA II“ jungtinėje NEDA duomenų analizėje buvo lyginami dvejų metų, skirtingų periodų, kai nebuvo ligos aktyvumo požymių, rezultatai.  NEDA nustatomas, jeigu nėra ligos recidyvų, nėra patvirtinto neįgalumo progresavimo, nėra gadolinio kontrastinių medžiagų kaupimo židinių ir nėra stebima naujų arba padidėjusių židinių atliekant magnetinio rezonanso tyrimą (MRT). Analizė parodė, kad Ocrevus ženkliai padidino NEDA, t.y. 75% RRIS sergančių pacientų grupėje, palyginus su interferono beta-1a gydytų pacientų grupe – per 96 savaites (0-96 savaitės, p<0.0001). Be to, palyginti su interferono beta-1a grupe, Ocrevus grupėje atvejų be ligos aktyvumo požymių (NEDA) 0-24 stebėjimo savaitę buvo 33% daugiau, 24-96-ą stebėjimo savaitę  72 %- daugiau (abiem atvejais p<0,0001). Didžioji dalis pacientų pasiekė NEDA per pirmąsias 24 gydymo Ocrevus savaites (60.8 %), o per 24-96 savaites ši dalis padidėjo iki 72,2 %.

Tyrimų „OPERA I“ ir „OPERA II“ vykdomojo mokslinio komiteto nario, Barto ir Londono Medicinos ir Odontologijos Universiteto Neurologijos katedros vadovo profesoriaus Gavin Giovannoni nuomone,  išsėtine skleroze sergančių pacientų gydymo tikslas yra kuo ankstyvesnė klinikinių ligos simptomų ir ikiklinikinio ligos aktyvumo kontrolė. „Šie nauji duomenys rodo, kad okrelizumabas sistemingai veikia ligos progresavimą, todėl ateityje gali pakeisti abiejų išsėtinės sklerozės formų – recidyvuojančios-remituojančios ir pirminės progresuojančios – gydymo taktiką“, – teigė profesorius.

Naujoje tyrimo „ORATORIO“, kuriame dalyvavo PPIS sergantys pacientai, post-hoc analizėje buvo tiriamas NEP rodiklis. NEP rodiklį sudaro trys fizinio neįgalumo matmenys (patvirtintas neįgalumo progresavimas, ėjimo greitis ir rankų funkcija). NEP nustatomas tuomet, kai nėra paciento fizinio neįgalumo padidėjimo įrodymų ir fizinis neįgalumas neprogresuoja mažiausiai 12 savaičių, o 25 pėdų atstumo ėjimo ir 9 skylių-kištukų testų rezultatai nesumažėjo daugiau kaip 20 %.  PPIS sergančių pacientų gydymas Ocrevus žymiai padidino NEP rodiklį – 120 savaitę NEP rodiklis Ocrevus grupėje, palyginti su placebu, buvo didesnis 47 % proc. (p=0,0006).

„PPIS nėra registruoto gydymo, todėl ši liga yra iššūkis tiek gydytojams, tiek pacientams, – teigė medicinos mokslų daktaras, Vall d‘Hebron universiteto ligoninės, Cemcat tyrimų instituto Barselonoje (Ispanija) neurologijos ir neuroimunologijos profesorius Xavier Montalban. – Ocrevus turėjo neabejotinos įtakos trims pagrindiniams neįgalumo matmenims, todėl šis vaistas yra kliniškai svarbus pirmine progresuojančia išsėtine skleroze sergantiems pacientams.“

Papildomai bus paskelbti nauji tyrimo „ORATORIO“ duomenys apie PPIS sergančių ligonių praneštus rodiklius, pabrėžiančius didelį gydymo poreikį,  įskaitant duomenis apie Ocrevus įtaką nuovargiui

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Europos medicinos agentūra (EMA) ir JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) priėmė svarstymui dvi „Roche“ vaisto Ocrevus (okrelizumabo), skirto RRIS ir PPIS išsėtinei sklerozei gydyti, registracijos prašymo formas.

Ocrevus yra patentuotas tiriamojo vaisto okrelizumabo pavadinimas, kuriuo vaistas buvo pristatytas tarptautinėms reguliacinėms institucijoms.

Apie Ocrevus (okrelizumabą)

Ocrevus yra tiriamasis humanizuotas monokloninis antikūnas, selektyviai veikiantis CD20 teigiamas B ląsteles. Manoma, kad šios imuninės ląstelės labiausiai žaloja mieliną ir aksonus (nervines ląsteles). Dėl nervinių ląstelių pažeidimo IS sergantys žmonės gali tapti neįgaliais. Ikiklinikiniuose tyrimuose buvo įrodyta, kad Ocrevus jungiasi tik prie tam tikrų CD20 teigiamų B ląstelių paviršiaus baltymų, bet nesijungia prie kamieninių ir plazminių ląstelių, todėl svarbios imuninės sistemos funkcijos gali išlikti nepakitusios.

Ocrevus III fazės klinikinę programą ORCHESTRA sudaro OPERA I, OPERA II ir ORATORIO klinikiniai tyrimai.

Identiški III fazės klinikiniai tyrimai OPERA I ir OPERA II yra randomizuoti, dvigubai akli, dvigubai placebu kontroliuojami, tarptautiniai daugiacentriai tyrimai, kuriuose buvo įvertintas Ocrevus (600 mg intraveninės infuzijos kas 6 mėnesius) ir Rebif (interferonas  beta 1-a; 44 µg poodinės injekcijos 3 kartus per savaitę) efektyvumas ir saugumas 1656 pacientams, kurie sirgo recidyvuojančia IS forma (RRIS ir antrine progresuojančia IS su atkričiais forma) [1].  

ORATORIO – III fazės, randomizuotas, dvigubai aklas, tarptautinis multicentrinis, klinikinis tyrimas, kuriame palygintas Ocrevus (600 mg intraveninės infuzijos kas 6 mėnesius) ir placebo saugumas ir efektyvumas 732 pacientams, sergantiems PPIS [2].

Dažniausi Ocrevus nepageidaujami reiškiniai buvo lengvos arba vidutinio sunkumo su infuzija susijusios reakcijos ir infekcijos.

Apie išsėtinę sklerozę

Išsėtinė sklerozė (IS) yra lėtinė, nepagydoma liga, kuria serga 2,3 milijono žmonių visame pasaulyje [3,4]. IS susergama pakitus imuninei sistemai – kai imuninės ląstelės atakuoja nervines ląsteles gaubiantį mielino dangalą galvos, nugaros smegenyse ir regos nervuose, taip jas pažeisdamos ir sukeldamos jų uždegimą. Dėl mielino pažeidimo gali atsirasti įvairūs simptomai – raumenų silpnumas, nuovargis, regos sutrikimai, kurie galiausiai sukelia neįgalumą [5,6,7]. Daugumai IS sergančių pacientų pirmieji ligos simptomai atsiranda esant 20-40 metų amžiaus, todėl ši liga pirmauja tarp netrauminį jaunų žmonių neįgalumą sukeliančių priežasčių [8].

Recidyvuojanti-remituojanti IS yra dažniausia ligos forma. Nepaisant šiuo metu esančio recidyvuojančios ligos gydymo, IS gali suaktyvėti ir progresuoti be aiškių ligos simptomų ar požymių. Pirminė progresuojanti IS (PPIS) yra sekinanti šios ligos forma, kuriai būdingi palaipsniui sunkėjantys simptomai ir nėra aiškių ligos recidyvo ar remisijos periodų [9]. PPIS diagnozuojama maždaug vienam iš dešimties išsėtine skleroze sergančių pacientų. PPIS gydymui registruotų vaistų nėra.

Apie „Roche“ pasiekimus neurologijoje

Neurologija yra viena svarbiausių bendrovės „Roche“ tyrimų ir vystymo sritis. Bendrovės tikslas yra sukurti vaistus pagal nervų sistemos biologines savybes, kurie palengvintų lėtinėmis ir neįgalumą sukeliančiomis nervų sistemos ligomis sergančių pacientų gyvenimą. „Roche“ klinikinio vystymo stadijoje yra daugiau kaip 12 tiriamųjų vaistų išsėtinei sklerozei, Alzheimerio ligai, spinalinei raumenų atrofijai, Parkinsono ligai, Dauno sindromui ir autizmui gydyti.

Apie „Roche“

Bendrovės „Roche“ centrinė būstinė įsikūrusi Bazelyje (Šveicarija). „Roche“ yra didžiausia pasaulyje biotechnologijų bendrovė ir lyderė tyrimais pagrįstos sveikatos priežiūros srityje, kurianti vaistus ir diagnostikos priemones.

„Roche“ gamina vaistus onkologinėms, virusų sukeltoms, uždegiminėms, centrinės nervų sistemos ligoms gydyti. Bendrovė yra pasaulinė lyderė in vitro ir vėžio diagnostikos srityje, taip pat diabeto priežiūros srityje.

Savo sveikatos priežiūros strategiją bendrovė grindžia individualiu požiūriu į kiekvieną pacientą. Taip sukuriami vaistai ir diagnostikos priemonės, kuriais galima akivaizdžiai pagerinti pacientų sveikatą, gyvenimo kokybę ir prailginti jų gyvenimo trukmę.

„Roche“ buvo įkurta 1896 metais ir jau daugiau nei šimtmetį ženkliai prisideda prie sveikatos gerinimo visame pasaulyje. Net dvidešimt devyni bendrovės „Roche“ sukurti medikamentai (antibiotikai, vaistai nuo maliarijos, chemoterapiniai vaistai) įtraukti į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) būtinųjų vaistų sąrašą. Bendrovė „Roche“ aštuonerius metus iš eilės pripažįstama kaip farmacijos, biotechnologijos ir biomedicinos mokslų pramonės lyderė pagal Dou Džonso tvarumo indeksą.

Bendrovės „Roche“ padaliniuose 2015 metais dirbo daugiau nei 91 700 darbuotojų visame pasaulyje, o į tyrimų ir vystymo programas buvo investuota daugiau nei 9,3 milijardo Šveicarijos frankų. Įmonių grupės apyvarta siekė 48,1 milijardo Šveicarijos frankų. Įmonių grupė „Roche“ valdo bendrovę „Genentech“ (JAV), jai priklauso kontrolinis Japonijos įmonės „Chugai Pharmaceutical“ akcijų paketas.

Visi straipsnyje paminėti prekių ženklai yra saugomi įstatymo. Rebif yra registruotas “Merck KGaA” ir “EMD Serono, Inc.” prekės ženklas.

Nuorodos

1. F. Hoffmann-La Roche. ClinicalTrials.gov NCT01247324 and NCT01412333. National Library of Medicine. Available at:

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01247324 and https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01412333.

2. F. Hoffmann-La Roche. ClinicalTrials.gov NCT01194570. National Library of Medicine. Available at: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01194570.

3. Multiple Sclerosis International Federation. (2013). Atlas of MS 2013. Available at: http://www.msif.org/about-us/advocacy/atlas/.

4. National Institutes of Health-National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2015). Multiple Sclerosis: Hope Through Research. Available at: http://www.ninds.nih.gov/disorders/multiple_sclerosis/detail_multiple_sclerosis.htm#280373215.

5. Ziemssen T. (2005). Modulating processes within the central nervous system is central to therapeutic control of multiple sclerosis. J Neurol, 252(Suppl 5), v38-v45.

6. Hauser S.L. et al. (2012). Multiple sclerosis and other demyelinating diseases. In Harrison’s Principles of Internal Medicine (pp.3395-3409). New York, NY: McGraw Hill Medical.

7. Hadjimichael O. et al. (2007). Persistent pain and uncomfortable sensations in persons with multiple sclerosis. Pain, 127(1-2), 35-41.

8. Multiple Sclerosis International Federation. What is MS? Available at http://www.msif.org/about-ms/what-is-ms/. Last accessed January 2015.

9. MS International Federation. Types of MS. Available at: http://www.msif.org/about-ms/types-of-ms/.

Parašykite komentarą