Vyriausybėje dėmesys – efektyviai vadybai viešajame sektoriuje

Vyriausybėje vyko tarptautinė konferencija „Efektyvi vadyba ir kultūrinis virsmas viešajame sektoriuje”, kurios metu pristatyta pažangių užsienio šalių ir Lietuvos institucijų geroji patirtis diegiant LEAN metodologiją savo veiklos procesuose, efektyvinant institucijų darbą.

„Viešajame sektoriuje iki šiol leidžiame sau prabangą rengti nereikalingas ataskaitas, dubliuoti darbus. Kiekviena viešojo sektoriaus institucija ir jos darbuotojai turi siekti nuolat tobulėti. Tačiau neužtenka keisti tik viešojo sektoriaus darbuotojų kultūrą ir mentalitetą, turime investuoti ir į nuolatinį procesų tobulinimą”, – renginio metu kalbėjo Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė.

Kanados Vyriausybė, regionų ir miestų administracijos LEAN metodą taiko nuo 2007 m., Danijoje jau 2008 m. 50 proc. viešojo sektoriaus institucijų savo veikloje taikė šį metodą. M. Dargužaitės teigimu, geroji užsienio valstybių patirtis rodo būtinybę nuolat tobulinti ir efektyvinti procesus viešajame sektoriuje.

Dešimt metų nuolatinio LEAN ir kitų metodų taikymo Jungtinės Karalystės Vyriausybėje patirtimi, pasiektais rezultatais ir rekomendacijomis dalijosi šios šalies Nacionalinės audito tarnybos Veiklos ir procesų departamento direktorius Alecas Steelas. Sėkmingą LEAN taikymo švietimo sektoriuje patirtį pristatė svečias iš Danijos Bakke mokyklos direktorius Povlas Erikas Wolffas.

Dr. Modestas Gelbūda savo pranešime bandė atsakyti į klausimą, kaip suderinti efektyvumo siekį ir darbuotojams palankios organizacinės kultūros kūrimą. LEAN ekspertas Vidas Petraitis pristatė gerosios tarptautinės praktikos pavyzdžius, įvardijo galimus LEAN diegimo sėkmės veiksnius viešajame sektoriuje. Gerąja savo organizacijų LEAN diegimo praktika pasidalijo SODRA direktorius Mindaugas Sinkevičius, VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė ir Susisiekimo ministerijos kanclerė Inga Černiuk.

Konferencijos pabaigoje vykusioje diskusijoje savo įžvalgomis ir rekomendacijomis, kaip sukurti ypač efektyvias, inovatyvias ir darbuotojams patrauklias organizacijas viešajame sektoriuje, dalijosi svečiai iš užsienio, Lietuvos viešojo sektoriaus atstovai ir verslo lyderiai. 

Parašykite komentarą