Jaunųjų mokslininkų konkurse gimnazistai stebino neeiliniais pasiekimais

Balandžio 5 dieną ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape už tyrimus sveikatos ir biologijos srityse apdovanoti geriausių darbų autoriai. Išskirtinius rezultatus šiemet demonstravo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijos mokiniai – jie užėmė pirmą, antrą bei trečią vietas, taip pat sulaukė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padėkų.

LSMU gimnazijos mokiniai konkurse šiemet buvo aktyviausi ir pristatė daugiausiai – net 6 mokslo darbus.

Pasak LSMU prorektoriaus studijoms prof. Kęstučio Petrikonio, mokinių pasiekimai rodo, kad sveikatos mokslais besidominčiam jaunimui netrūksta idėjų ir ambicijų jas įgyvendinti. „Svarbiausia, kad vėliau jauni žmonės ateitų į universitetą žinodami, ko nori, pasirinktų tas studijas, kurios padėtų jiems atsiskleisti, tobulėti, leistų plėtoti pradėtus darbus“, – tvirtino prorektorius.

Prorektoriaus teigimu, LSMU visada atviras motyvuotiems jaunuoliams – šiuo metu Universitete galima ne tik studijuoti, bet ir vystyti inovacijas bei vykdyti mokslinius tyrimus, kurti savo produktus ar netgi steigti privačias įmones. „Visi, kuriems patinka, turi idėjų, yra labai laukiami mūsų universitete. Jaunuoliai gali ateiti pas mus, o mes jiems patarsime ir suteiksime pagalbą“, – kalbėjo prorektorius prof. Kęstutis Petrikonis.

Šiemet konkurse pirmąja vieta už darbą „Avalynės įtakos dinaminiams pėdos atramos jėgų pokyčiams tyrimas ir jo reikšmė pėdos vystymosi korekcijai“ įvertinta LSMU gimnazistė Emilė Gudaitė (darbo vadovas – KTU doc. dr. Aurelijus Domeika, konsultantas – LSMU prof. Rimtautas Gudas). Gimnazistė tiria, ar skirtinga avalynė ir įdėklai eisenos metu turi įtakos vaikų funkcinių pėdos deformacijų korekcijai.

Pirmąja vieta taip pat įvertinti LSMU gimnazistai Augustas Skaudickas ir Gabija Skaudickaitė. Jų darbo tema – „Aktyviai sportuojančių asmenų kūno terminės išraiškos ypatumų tyrimas“ (darbo vadovas – LSMU prof. dr. Vincentas Veikutis). Mokiniai, pasitelkę termografijos metodą, tiria profesionalių sportininkų kūno temperatūros pasiskirstymo ypatumus.

Antrąja vieta už darbą „Augalų sėklų aktyvavimas, apšvitinant sėklų paviršius plazmoje ir sudarant magnio klasterius ant paviršiaus“ įvertintos gimnazistės Simona Vilimaitė ir Ieva Mikelionytė (darbo vadovas – Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos energetikos instituto dr. Darius Milčius). Jaunosioms mokslininkėms skirtas ir Valstybinio patentų biuro prizas.

Trečioji vieta skirta LSMU gimnazijos abiturientei Gustei Zakšauskaitei. Jos darbo tema – „Spausdintuvo dažų toksinio poveikio tyrimas modeliniuose sistemose in vitro“ (darbo vadovė – Lina Trečiokaitė iš Kauno tvirtovės VII forto).

Konkurse Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padėkos raštais už darbą „Veganiškų kokteilių poveikis skrandžio pH ir jo mikroorganizmams“ apdovanotos gimnazistės Kamilė Minkevičiūtė ir Austėja Zubauskaitė. Padėkos sulaukė ir abiturientė Rimgailė Jonaitytė, kurios tyrimo tema – „Viduląstelinio kvėpavimo skirtumai profesionaliai (krepšinį) sportuojančių ir nesportuojančių 2000 – 2001 m. gimusių žmonių organizme“ (darbų vadovė – mokytoja Elena Juotkienė).

LSMU gimnazijos direktoriaus Arūno Bučnio teigimu, mokinių pasiekimai rodo, kad universitetų ir gimnazijos, mokslininkų ir mokinių bendradarbiavimas duoda puikius rezultatus. „Vertiname visų su mumis bendradarbiavusių institucijų pagalbą. Puikių rezultatų pavyko pasiekti tik dirbant visiems kartu ir padedant LSMU gimnazijos mokiniams įgyti naujų mokslo žinių ir kompetencijų“, – kalbėjo direktorius.

Pirmąją vietą konkurse laimėjusiųjų laukia galimybė atstovauti Lietuvai tarptautiniame Europos Komisijos organizuojamame ES jaunųjų mokslininkų konkurse Bulgarijos sostinėje Sofijoje. Pirmas tris prizines vietas užėmusiems jauniesiems mokslininkams stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus pridėti papildomi balai (pirmos vietos laimėtojams – 1.5 balo, antros – 1 balas, trečios – 0,5 balo).

Parašykite komentarą