Premjeras: savo kūryba jūs formuojate kritiškai mąstančią visuomenę

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatų pagerbimo ceremonijoje, kuri vyko Vyriausybės rūmų Baltojoje salėje.

Ceremonijos pradžioje premjeras paminėjo, kad dėl susidariusios padėties šiemet nebuvo galima organizuoti renginio visiems norintiems stebėti šias svarbias akimirkas, tačiau vylėsi, kad tai nesumažins renginio svarbos.

„Ši ceremonija nestandartinė. Tačiau ir Jūs esate nestandartiniai. Esate unikalūs. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečio išvakarėse turime didžiuotis savo valstybe, o tai, visų pirma, reiškia didžiavimąsi savo žmonėmis. Kultūros ir meno žmonės yra tie, kurie mąsto kritiškai, kurie formuoja kritiškai mąstančius žmones, o to kiekvienai stipriai visuomenei ypač reikia. Menininkus vertiname už drąsą ir gebėjimą savo kūryba išsakyti skaudžius dalykus, už tai, kad pakeliate mus visus virš kasdienybės ir ne banaliai pasakote paprastus dalykus“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak S. Skvernelio, premijos laureatai kūryba dalijasi ne tik su savo šalies piliečiais, bet ir toli už Lietuvos sienų. Jie yra vertinami pirmiausia dėl savo išskirtinumo, kurį suformuoja mūsų kultūrinis tapatumas, mūsų istorija ir žmonių būdas.

Premjeras palinkėjo laureatams ir toliau nešti šią nelengvą, tačiau labai prasmingą menininko naštą, per savo kūrybą formuoti mūsų savimonę, tapatybę, vertybes ir pasaulio suvokimą.

Vyriausybės kultūros ir meno premija skirta meno istorikei ir parodų kuratorei Rasai Antanavičiūtei, grafikui ir kaligrafui Albertui Gurskui, dailininkei Severijai Inčirauskaitei-Kriaunevičienei, rašytojui Jaroslavui Melnikui, aktorei ir režisierei Birutei Marcinkevičiūtei (Birutė Mar), baleto artistui Vytautui Kudžmai, kompozitorei Žibuoklei Martinaitytei, tapytojai Audronei Petrašiūnaitei, altininkui Petrui Radzevičiui, choreografei, šiuolaikinio šokio atlikėjai Airai Naginevičiūtei-Adomaitienei, kino operatoriui Algimantui Mikutėnui, menininkei Laisvydai Šalčiūtei.

Premijas skiria Lietuvos Respublikos Vyriausybė, pretendentus atrenka Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisija, kurią sudaro 12 narių; ne mažiau kaip pusė jų atstovauja įvairioms kultūros ir meno sritims; komisijos pirmininkas – Liutauras Degėsys (poetas, publicistas). Premijos dydis – 13 260 eurų – 340 bazinių socialinių išmokų. Premijos gali būti skiriamos pavieniams nominantams arba nominantų kolektyvui.

Parašykite komentarą