„Pienas LT“ kurs bioaktyvių komponentų gavimo iš pieno technologiją

Funkcinis maistas – maistas, papildytas mineralais, vitaminais, selenu, jodu ir kitomis vertingomis medžiagomis. Dėl nevisaverčio maisto ir netobulų mitybos įpročių pasaulyje didėja tokio maisto poreikis. Tarp tokių maisto sudedamųjų dalių grupių yra peptidai ir tirpiosios skaidulos (prebiotikai). Dėl šios priežasties tokių naujų aktyvių biokomponentų išskyrimas yra itin aktuali tema.

Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ įgyvendins projektą „Bioaktyvių komponentų gavimo iš pieno technologijos kūrimas“, kurio tikslas sukurti pramoninę technologiją, kuri leistų išgryninti ir koncentruoti bioaktyviuosius komponentus – peptidus ir galaktooligosacharidus – iš pieno produktų.

Pieno baltymai yra vertingi savo nepakeičiamųjų amino rūgščių sudėtimi ir susidariusių aktyvių peptidų nauda organizmui. Kai kuriais atvejais pieno baltymai gali būti prastai skaidomi organizme arba dėl virškinimo sistemos sienelių pažeidimų sukelti alergines reakcijas. Hidrolizavus (suskaidžius) pieno baltymus būtų išvengiama jų įsisavinimo ir alergijos problemų. Hidrolizuoti pieno baltymai yra greičiau įsisavinami organizmo nei nesuskaidyti baltymai ir gali būti naudojami kaip sudedamoji funkcinio maisto dalis virškinimo problemų turintiems žmonėms, sportininkams ir baltyminiam maistui alergiškiems kūdikiams. Dar aukštesnės pridėtinės vertės produktai yra iš hidrolizatų išgryninti bioaktyvūs peptidai, pasižymintys specifinių poveikiu žmogaus funkcinėms sistemoms.

Pasak kooperatyvo, publikuotų mokslinių tyrimų rezultatai leidžia įvertinti, kokius funkcionaliuosius bioaktyvius komponentus teoriškai galima išgauti iš kazeino ir laktozės, tačiau ne visi technologiniai procesai yra sukurti. Trūksta mokslinių ir praktinių žinių apie funkcionaliųjų bioaktyvių komponentų išgrynininimą ir koncentravimą iki gamybinio produkto pramoniniais kiekiais.

Projekto metu siekiama ištirti pieno baltymų fermentinės hidrolizės ir bioaktyvių komponentų sintezės mokslinius, technologinius ir ekonominius aspektus. Mokslinių tyrimų metu gauti rezultatai leistų įvertinti aukštos pridėtinės vertės bioaktyvių peptidų ir galaktooligosacharidų (GOS) gamybos galimybes.

Projekto metu bus atliekami moksliniai tyrimai ir eksperimentinės plėtros veiklos, kurių tikslas – sukurti technologinius procesus, kurie leistų išgryninti ir koncentruoti bioaktyvius komponentus iš pieno baltymų ir laktozės bei leistų šiuos procesus pritaikyti ne tik laboratorijose, bet ir gamyboje.

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų pagal priemonę „Intelektas. Bendri mokslo – verslo projektai“ įmonė investuos 366 tūkst. Eur. Bendra projekto išlaidų suma – 885 tūkst. Eur.

Parašykite komentarą